Gustav Adolfsdagen

Varför flaggar vi i dag var min första tanke när jag kom ut i förmiddags och fick se att flaggan vajade över Odvalds, men så kom jag på det. Det är ju den 6 november och då är det allmän flaggdag till minne av Gustav II Adolfs död 1632, då han stupade under slaget vid Lützen. Dimman vid det slaget är ett välkänt begrepp och dis och dimma har det varit här också under förmiddagen, men nu börjar det faktiskt lätta lite och man kan ana att det finns en blå himmel bakom molnen.

Fast strömavbrott har vi haft i dag också, men de här gången var det aviserat. Vi ska gå över till Gemensam el här i bostadsrättsföreningen och i dag har man installerat nya mätare. Det var inte avbrott så väldigt länge och jag åkte och handlade under tiden, så jag märkte det nästan inte.

Jag tittade faktiskt efter Gustav Adolf-bakelser på Konsum, men det fanns inga, men däremot semlor! Vem vill äta semlor i november? Inte jag i alla fall!

Höstplanteringen jag fick av Krister o Thomas

Jag måste säga att P4 Gotland verkligen har gått in för att ”suga ut allt det gottaste” efter gårdagens strömavbrott, som ju faktiskt bara var på ca 3 timmar. Hela förmiddagen i dag har folk uppmanats att ringa in och rapportera hur avbrottet påverkat dem; det är gamla som inte fick duscha, det skolbarn som bara fick en macka till lunch och undervisning som störts eftersom datorerna inte fungerade och det är folk som mötts av stängda butiker, osv, osv.

Min tisdag ordnade upp sig trots det försmädliga avbrottet. Jag fick ju en senarelagd tid vid däcksverkstaden och fick vänta en stund innan de satte igång med att byta däcken, men jag hade väldigt trevligt sällskap. Först var det en helt obekant kvinna i 40-årsåldern som var väldigt ”lättpratad” och sedan kom det en bekant från Osteoporosföreningen. Nu har Golfen nya fina dubbdäck, men sommardäcken får jag hämta senare, för dem hann jag inte vänta på. Jag hade ju en tid att passa på Hemse vårdcentral, men det klaffade precis. Jag hann dit med god marginal och audiogrammet visade på en måttlig hörselnedsättning.

Dagens ordspråk:
Om det inte funnits moln, skulle vi inte glädjas åt solen.

22 reaktioner till “Gustav Adolfsdagen

 1. Vad skönt att allt ordnade upp sig med tidspassningarna igår. Och måttlig hörselnedsättning låter faktiskt riktigt positivt även om det kan vara nog så irriterande. Och som jag skrev i kommentaren på FB – idag hissas flaggor för att Mannen i Mitt Liv fyller 80 år! 🙂
  Kram,
  Gigi

 2. Nej, vem vill äta fastlagsbullar i november! Någon måtta får det väl ändå vara. Var sak har sin tid och låt helgerna infinna sig innan vi börjar fira dem.

  Vilken vacker grupp du fick. Just under hösten är det trevligt med lite färg.

  Kram och god onsdag!

 3. Oj semlor i november och julpynt i oktober. Låt oss ha kvar några traditioner i rätt tid.
  Dagens ordspråk tycker jag om och solen har visat sej vilket gör allting lättare.

 4. Här har vi Svenska Dagen – har skrivit lite om den dagen i mitt senaste inlägg, och det blir kanske mera idag. Hoppas att ni i Sverige blir lite mer medvetna om oss finlandssvenskar…

  1. Jag tycker att man ska hålla sig till traditionerna och semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar, eller vad man nu än kallar dem, ska ätas i samband med påsken.
   Kram

 5. Vi har faktiskt inte hissat vår flagga idag, det småregnar och är jämngrått, så den hade blivit alldeles blöt. Gustav II Adolf får ursäkta!
  Nej, fastlagsbullar ska ätas på rätt tid och ingen julskyltning förrän till advent, tycker jag, Vi var på Vellingeblomman idag och där har dom öppnat årets julutställning, men vi bara handlade vad vi skulle ha och gick. Men vi ska gå och titta någon gång i december!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Jag tror att han ursäktar er. 😉
   Ännu känns det lite tidigt för julskyltning, men tiden går fort, så rätt vad det är står alla tomtarna där.
   Ha en skön kväll!
   Kram

 6. Nog hade det varit vettigare att ha en och annan Gustav Adolf-bakelse i stället för semlor.
  Jag tycker nästan att det är ett oskick att börja med semlor på den här sidan nyår.
  Kram/Kicki

 7. Aha, det har jag missat, att det är den dagen idag. Min pappa var konditor och just det här datumet tillverkades en speciell GA-bakelse med något slags sigill på för att den gubben gjorde vår stad till stad. Jag skulle varje år ha en sådan bakelse, men kunde aldrig ära upp den eftersom jag inte tyckte om den. Skulle bara ha den för att jag tyckte den var så vacker!
  Kram

  1. Just det, så såg den ut! Och den bakelsen har jag letat efter i flera år nu, men här i Klintehamn finns den i alla fall inte.
   Kram

 8. Ur led är tiden … i alla fall när det gäller semlor! Så fin höstplantering du fick — vackra färger!
  Kram

 9. Det är inte klokt vad man är beroende av el – egentligen skulle man ha ett eget litet elverk! Men är det bara 3 timmar så är det ju egentligen inga problem, dessutom börjar man vänja sig!!
  Förstår att möss inte skulle överleva hos dom flesta, men hos oss gör dom det annars skulle vi inte må riktigt bra. Idag satt det en till i buren, så Rolle är iväg med den – och dessutom köper han lite virke på Snicken för att förstöra deras möjligheter att ta sig in.
  KRAM/Susie

  1. Mössen har jag inget förbarmande med, annars är jag djurvän.
   Hoppas att Rolle lyckas hålla dem ute i fortsättningen.
   Kram

Kommentarer är stängda.