Skatt på plastkassar

Skatt och skatt och skatt och skatt; nu blir det skatt på plastkassar också. Det läste jag i DN i dag.

Skatten, som ska träda i kraft 1 maj nästa år, tas ut med tre kronor per plastbärkasse. I dag kostar en sådan redan mellan två och tre kronor i butiken, så priset för kund kommer att hamna runt fem kronor. Förutom plastpåsen för matvarorna vid kassan, blir det en skatt på 30 öre på de små genomskinliga påsarna som används för frukt och grönsaker.

Jag använder min korg, tygkassar och så sådana här genomskinliga nätkassar för frukt och grönt. De är tvättbara och kan användas hur många gånger som helst. Fast visst händer det att jag gör ett spontanköp och blir tvungen att betala för en kasse. 5:- är kanske inte så mycket, men nog kan man använda den summan på ett bättre sätt. Femöres kolor finns inte längre, men på Kupan kan man få en kopp kaffe, plus påtår, för det beloppet.

Sen undrar jag om de där småpåsarna som är nerbrytningsbara, som Konsum infört i stället för de små plastpåsarna för frukt och grönt, också räknas som plastpåsar? Jag använder dem hur som helt inte, för jag tycker att de är så otäcka och luktar så illa.

Vad är nästa steg? Skatt på plastpåsar för infrysning och förvaring? Tala om att man kan bli skattetrött.

Trevlig fortsättning på dagen!

21 reaktioner till “Skatt på plastkassar

 1. Usch, vad dumt! Fast mig tjänar de inte på, för jag har sedan åratal egna kassar eller ryggsäck med mig och nu det sista dramaten, perfekt.
  Kram

 2. Tycker det börjar gå till överdrift med jakten på plast och annat. Ica har papperspåsar till frukt och grönsaker och de använder jag och tygkassar till övrigt. Hundbajspåsar måste vara i plast annars fungerar det inte. Kött och pålägg skall också förvaras i plast eller finns det alternativ.
  Kramar

 3. Som alltid, när det är något nytt, så går det till överdrift! Om man återvinner plasten, är den ju inte skadlig för naturen! Vi sorterar allt vårt avfall och visst är det mycket plast, men nu återanvänds det ju! Vi får hoppas att det lugnar sig med plasthysterin, för plast är ju bra till mycket!
  Kram, Monica

  1. Jag har en känsla av att mycket av plasten bränns tillsammans med annat. Det känns nästan lite meningslöst att hålla på att sortera, men givetvis gör jag det.
   Kram

 4. Det finns väl någon bra mening med detta, att produktionen av plast drastiskt ska minska. Tror dessvärre att avgifter på plasten är det enda sättet. Jag har bara ICA-affärer här i stan och där finns det ännu inget alternativ att lägga frukten i inne i butiken. Det är dumt. Oftast kommer jag i alla fall ihåg att ta med mig tygkasse hemifrån. Var har du fått tag på påsarna du har till frukten?
  Kram

  1. Dem har jag skickat efter från Veggio. Det är fem olika stora påsar i förpackningen. Nu säljs de här på Konsum också, så där betalade jag en avgift för frakt alldeles i onödan. 😉
   Kram

   1. Dom kanske finns på Konsum här också, men dom har sin butik på ett köpcentrum utanför stan. Den flytten gillar jag inte, och inte sätter jag mig på en buss och utanför stan för att handla när det finns butiker i närheten. De där påsarna borde ICA också ha!
    Kram

 5. Har alltid tygpåsar och likadana frukt- och grönsaksförpackningar som du, men sen är det ju en fråga om det där med tygkassar är så väldigt mycket bättre. Jag såg nån utredning, som tvivlade, men jag har dom ju ändå.

 6. Jag har sen flera år tillbaka slutat köpa plastkassar … och om jag någon gång gör det så väljer jag de som ska vara av återvunnen plast och därmed redan är lite dyrare … undrar om det ska bli mer skatt på dem med?
  Tycker det kan räcka med fler straffskatter nu …
  Kram

 7. Jag har alltid egna kassar, men grönsaker tar jag fortfarande i de plastpåsar som finns i affären. Det blir dyra grönsaker om man ska skatta för påsarna.
  Kram

 8. Oj så tråkigt. Men, vi köper aldrig en plastkasse, har egna påsar eller väskor.
  Men, däremot till frukt och grönt som vi handlar så mycket, där tar jag ju dessa påsar som erbjuds, Hur ska jag göra nu då? För grönsaker vill jag fortsätta att köpa, kanske djupfrysta då?
  Kram.

  1. Jag har skaffat speciella nätpåsar till frukt och grönt och de funkar bra. Jag skickade efter dem från veggio.se, men de finns också att köpa i vår konsumbutik. De kanske finns i er butik också.
   Kram

 9. Jag använder de där tunna påsarna som soppåsar. Men kommer de att kosta 30 öre kommer jag att köpa soppåsar på rulle. Det gör jag nu också, men de brukar hinna med ett par varv till annat innan de blir till soporna. Det är betydligt mer plast i soppåsar på rulle än i de där tunna påsarna. Att lägga soporna i papperspåsar är inte tillåtet hos oss.
  Jag tror inte på plastskatt!
  Kram

  1. Här ska man göra försök med papperspåsar till komposten. Undrar hur äckligt det kommer att bli i soprummet?
   Kram

Kommentarer är stängda.