Höst – Turistskatt

I dag är det en riktigt grå höstdag och det är väldigt blött ute. Jag fortsatte min röjning i alla fall och nu är det mesta avklarat. Men jag har en rabatt kvar, den med höstanemonerna, men ryggen tycker att jag har gjort nog för i dag och då lyssnar jag på den och lyder.

Höst ute
Höstlunch inne – Blomkål med ostsås och falukorv. Mums!

Då och då flammar debatten om turistskatt upp här på ön och nu är det dags igen. P4 Gotland rapporterar i dag från ett möte gällande de enskilda vägar på Gotland som regionen inte underhåller och vid det mötet kom krav på statliga bidrag eller att turisterna borde bidra till underhållet genom en avgift, frivillig eller i form av turistskatt. Annars hotar man med att stänga av vägarna.

Turistskatt får man betala både i Spanien och Italien och i många länder världen över. Nu när jag var på Sicilien fick vi betala 10,50€ per person för en vecka och det ska betalas kontant till hotellet. Vart pengarna tar vägen sen vet man inte. I Italien bestämmer varje kommun om man vill ta ut turistskatt eller inte och också hur stor den ska vara och man kan fritt ändra den upp eller ner. Källa: Danitalia

Nu ska jag ta mig en promenad ner till Kupan och se om det är några där på mötesplatsen, som man kan dricka eftermiddagskaffe tillsammans med.

Dagens ordspråk:
När nöden kommer in genom dörren, hoppar kärleken ut genom fönstret.

20 reaktioner till “Höst – Turistskatt

 1. Din nya header är så vacker. Låter trevlig med fika på Kupan och lite social samvaro. Sitter på altanen med en kopp kaffe och tittar på småfåglarna som äter.
  Kramar

 2. Fin header! Tänkte allt på den förut. Tjusigt med dimman på bild. Här har varit regntunga skyar men jag fick några vackra foton ändå. Rönnarna är otroligt fantastiska.
  Turistskatt? Ja, det har väl vi i Sverige varit dåliga på länge. Och vi bjussar på allemansrätten. Vilken förmån!
  Kram!

  1. Allemansrätten är en stor förmån som många utlänningar tycker är fantastisk. Min tunisiske svåger kan inte fatta att man kan få gå och plocka bär och svamp i skogarna.
   Kram

 3. Precis sådant väder som på din jättefina header har vi idag här. Men det är 15 grader varmt och nästan ingen vind, så jag klagar inte. Har också varit ute och röjt i rabatterna idag och gått en långpromenad med min syster och taxarna, så nu är jag skönt trött!
  Din lunch så urgod ut!
  Ha en skön kväll, kram, Monica

 4. Kan bara instämma i att din header är väldigt fin! Det där med turistskatt är alltid omdiskuterat. Visst blir det ett ökat slitage på vägar och annat men samtidigt så ger turismen stora intäkter. Kanske skulle det finnas införas turistskatt på övernattningar. När det gäller vägarna tror jag att det är svårare.

  Kram

  1. När man ser hur priserna ökar sommartid både i affärer och restauranger kan jag nästan tycka att turisterna redan betalar en extra avgift för att de besöker oss…
   Kram

   1. Det är samma här hos oss på sommaren så nog betalar turisterna men visst, det får vi bofasta också göra 😉

    1. När jag jobbade brukade vi gå ut och äta lunch och på några restauranger fick vi ett kort som gav oss ”vinterpris” även under högsäsong om vi visade upp det i kassan.
     Kram

 5. Vem är turist? Är t ex någon som kommer hem för att hälsa på hos sina föräldrar turist? De som sliter mest på vägarna är väl tung trafik. Ska det vara extraskatt där också? Eller om man som turist åker taxi….ska man slippa skatten då? Eller ska kontrollanter anställas som stoppar varje taxi och kräver legitimation av passagerarna?
  Men jag förstår att det är slitage på vägarna. Gotland är ju välbesökt. Enskilda vägar som leder fram till sitt boningshus kan ägaren sätta bom till så ingen obehörig kan köra där. Men, bara för att jag ska hänga med……är inte vägarna statliga eller kommunala? Om det är privata vägar som alla kör på så måste väl ägaren få en ersättning? Kan vara diskutabelt i så fall hur storleken ska vara.
  Det där med vägavgifter finns lite här och där, men jag gillar det inte. Tycker det ska vara skattefinansierat.
  Fniss, nu kanske jag tar i……..men det blir lite åt det hållet att om man vill bada på en badstrand ska man betala en avgift. Vill man ta en promenad i ett skogsområde ska man betala en avgift. Handlar man kaffe o bröd på ett fik betalar man inte extra om man ber om ett glas kranvatten…….
  Det blev många tankar det här!!
  Kram

  1. Vi har väldigt många enskilda vägar som sköts av vägföreningar där medlemmarna själv får betala underhållet. Varken stat eller kommun bidrar på något sätt.

   Jag hjälper sonen att fakturera för en vägförening där markägare, stugägare och de som har båtar på stranden eller de som vill har rätten att åka ner till stranden och fiska, får betala en årlig avgift på mellan 200:- och 500:-. Det är skyltat som enskild väg, så övriga trafikanter har egentligen ingenting där att göra.
   Förr skötte kommunen vägen och då var det fritt fram för alla att köra där.

   Det där med att betala för ett glas kranvatten får minsann turisterna göra på en del restauranger sommartid. En form av turistskatt skulle man kunna säga och vid badstränderna får man betala parkeringsavgift, men någon avgift för att gå i skogen känner jag faktiskt inte till. 😉
   Kram

   1. Det blir förstås ett annat läge, då det är enskild väg utan några ersättningar. Så hade vi till kräftsjön där vi fiskade. Vi hade en bom för vägen med kodlås. Den som var kassör betalades vägavgifter till för oss som hade vatten där. När årets vägavgift var betald fick man veta årets kod. Vill minnas att avgiften var 200 kr. Det var ett smidigt sätt.
    Jag tolkade det först som att det handlade om avgifter på allmänna vägar, jag missförstod.
    Kram

   2. Ps Bommen var för underhåll av vägen och bryggan, samt för att försöka hindra tjuvfiskare. Kräftor är ju guld värt……😀

 6. Aj, det är ”header” det heter! Jag gillade rosen som du hade fotat genom fönstret! Om vi nu bara får ihop tillräckligt stor gäng (minst 20) så drabbar vi borgåbor Gotland 25-28 juni 2020! Få se om vi hamnar att betala turistskatt då… Detaljprogrammet är inte klart, men vi har nog tänkt använda vägarna – och gotländsk buss, eftersom vi kommer med flyg… Grått, ruskigt. Har suttit inne vid datorn hela dagen – bilder och skriverier. Just nu +4,7…

  1. Jag tror inte att det blir någon turistskatt, så ni slipper nog undan den.
   Så kallt ni haft det i dag. Här har det i alla fall hållit sig runt 10 grader.
   Kram

 7. Så vacker höstheader Ingrid!
  Turistskatt eller inte, men nog bör väl vägföreningarna kunna få ersättning för att vägarna slits av turisternas framfart, men vem ska kolla om det är turister eller boende som åker där mest? Vår väg är enskild och vi betalar varje år en avgift till vägföreningen – nu är inte trafiken så stor, men en del ”rally-åkare” gillar att sladda runt på den smal, krokiga och backiga vägen – och de bor inte här och betalar inget för skadorna de orsakar, så ja, det är svårt detta …
  Maten ser väldigt god ut – sånt käk äter vi gärna!
  Ha en fin dag Ingrid!
  Kram

  1. På vägen jag nämnde förekommer också rallyåkning, men de flesta går det att prata med och när de får höra talas om att det är markägare och andra som får betala underhållet visar de flesta förståelse. Övrig får vi stå ut med!
   Ha en fin dag du också Anki!
   Kram

Kommentarer är stängda.