Hur står det till i hjärnkontoret?

Det var en helt ljuvlig morgon i dag och jag tog kaffekoppen och tidningen med mig ut. Det var bara 10º i skuggan, men alldeles vindstilla och en härligt värmande sol.

Jag satt ute ett bra tag och funderade över gårdagskvällens båda program på Svt om hjärnan. Först var hela Fråga doktorn ägnat åt vad som händer när man får en hjärnskakning och sedan var det Anders Hansens tur att prata om vår hjärna och hur den fungerar. Det var väldigt intressant och ämnet hjärnskakning fick mig att tänka på när jag fick en sådan i 11-årsåldern. Vi bodde i Vallekvior och hade en bit till skolan och oftast gick vi, men en dag skulle jag få åka med pappa. På cykel alltså, för någon bil hade vi inte.

img055
Här är pappa på cykel, men vem av oss som åkte den gången kan jag inte se och den gången jag fick skjuts av pappa satt jag bak på pakethållaren.

När vi kom ner på samhället var bommarna fällda vid järnvägsövergången, för på den tiden fanns det tåg på Gotland och jag vet inte om olyckan hände när pappa skulle stanna eller om den skedde efter att tåget passerat. Man tror i alla fall att jag fick in foten i cykelhjulet, för den ena skon var alldeles deformerad. Cykeln gick omkull, pappa bröt armen och jag fick en kraftig hjärnskakning. Jag har inga som helst minnen av händelsen, utan det första jag minns är att jag ligger nedbäddad i soffan i vardagsrummet och har väldigt ont i huvudet och allt är bara suddigt och konstigt.

Jag tycker att jag har väldigt dåliga minnen från min barndom och jag har en känsla av att det jag kommer ihåg har jag fått berättat för mig. Den där minnesförlusten kanske har något med hjärnskakningen att göra?

Anders Hansen, programledare i Svt:s nya serie Din Hjärna, pratade om att vår hjärna inte har hängt med i utvecklingen under de miljontals år som gått sedan vi skapades. Den reagerar fortfarande som om vi levde på steppen som vilda djur, som jagade eller jagande. Att hjärnan inte är synkad med vår normala tillvaro. Kan det var därför användningen av psykofarmaka ökar mer och mer både bland barn och vuxna. Vi lever i den bästa av världar, men verkar vara världens olyckligaste människor? Det ska bli intressant att se fortsättningen på serien.

Anders Hansen jagar ut mig på promenader, för han påstår att det är så nyttigt, inte bara för kroppen, utan också för knoppen. 30 min rask promenad om dagen förbättrar minnet och är det så enkelt vore det ju dumt att inte följa det rådet.

På min förmiddagspromenad och kunde jag konstatera att det inte finns något vatten i Robbjensån. Hur ska det gå för öringarna?

När jag kom hem fick jag se tre främmande personer som kom gatan fram utanför mitt köksfönster, först en välklädd kille, sedan en kvinna i snygg kappa medförande en vit storpudel och sist en man som bar hatt.

Nej, men inte nu igen! De var ju här för bara ett tag sedan! En gick mot min dörr, jag var beredd på att dörrklockan skulle ringa, men det skramlade bara till i brevinkastet och på golvet låg ett meddelande om att de tycker att jag ska komma på ett möte i Rikets sal. Jehovas vittnen är på gång igen!

Dagens ordspråk:
Den illa gör, han illa far, och så har det varit i alla dar.

21 reaktioner till “Hur står det till i hjärnkontoret?

 1. Ja, då är frågan, ska du tro på Anders Hansen eller Jehovas vittnen? 😂
  Jag tror mer på promenaderna, faktiskt! Intressant att vår hjärna inte hängt med i utvecklingen….det ligger nog mycket i det, skulle jag tro. Jag såg inte programmet, men det ska jag nog göra, gillar sådana program.
  Här är det jämngrått idag, lockar inte till promenad. Och jag går och väntar på provsvaren på mina blodprover…
  Ha en fortsatt bra dag, kram, Monica

  1. Jag tror absolut mer på Anders Hansen är på Jehovas vittnen.
   Hoppas nu att din prover är bra, så att du kan få komma iväg!
   Kram

 2. Så Jehovas vittnen har börjat ha hundar med när de gör hembesök. Var det en slump eller en medveten taktik för många blir ju charmade av just hundar…

  Vi blev alltid förmanade att hålla ut fötterna så att hälarna inte skulle komma in i ekrarna när man cyklade men det hände ett och annat ändå. Tur att det finns säkrare barnsitsar i dag. Förstår att det var en rejäl vurpa som ni råkade ut för du och din pappa.

  Kram och ha en fin tisdag!

  1. Visst fick vi också hör att man skulle hålla ut benen, men i det här fallet funkade tydligen inte den uppmaningen.
   Det var verkligen en rejäl vurpa.
   Kram

 3. Men usch då! Har dom lurat en stackars hund att följa med.
  Som du säkert vet är jag allergisk. Inte mot hundar dock…

  Kram

 4. Det händer att J V kommer förbi här också, men jag tackar nej mycket snabbt.
  Min äldsta dotter fick hjärnskakning en gång och vi fick efter ett par dagar åka in till större sjukhuset för koll, man sade att allt var ok, och sen skulle vi handla på stormarknaden innan vi åkte hem. Och ungen säger ‘vad är det som kvittrar?’ och jag tänkte att nu är det klippt iaf, men det var faktiskt småfåglar som flög runt under taket.

 5. Såg också programmet Din Hjärna. Mycket bra och informativt. 🙂 Här har det aldrig varit nån från Jehovas Vittne, vilket känns mycket skönt. 🙂 🙂
  Ikväll såg jag Kockprogrammet och upptäckte att slottet låg bara några km från där vi hyrde huset på semestern. Ett fantastiskt område och jättefint hus, det är nästan så man skulle vilja bo där igen….. Men det är också roligt att byta ställen varje år. Vi brukade ju alltid bo på hotell tidigare, då en enda natt på varje ställe, så man är ju lite van vid omväxling….. 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  1. Jag såg också Kockarnas Kamp och det är verkligen helt ljuvliga omgivningar de befinner sig i och programmet är ju inspelat den vackraste tiden på året.
   Kram

 6. Såg också programmet. Har nu min vuxna son på sjukhus med hjärnskakning och bruten arm och det kommer bli lång rehabilitering. Ja, hjärnan är ganska ”primitiv” vi är fortfarande rädda för spindlar och ormar. Att ta kamp eller fly är fortfarande som när vi var på savannen.

 7. Det var en otäck olycka! Men hur gick det med din fot när skon blev så deformerad? Jehovas vittnen har börjat gå runt här med nu, men det har varit ett ganska långt uppehåll. Kram

 8. Ja, dom där typerna…..då de väl börjar går det knappast att bli av med dem.
  Ska nog ta och kolla på det TV-programmet om hjärnan då. Du måste har fått en riktigt ordentligt hjärnskakning. Sånt är inte att leka med.
  Tåg på Gotland? Hade jag ingen aning om att det funnits.
  Kram

  1. Det gäller att inte släppa in dem och inte börja diskutera med dem.
   Det fanns tåg från 1878 ändå fram till 1962, även om man började lägga ner den ena linjen efter den andra fr o m 1955. Jag åkte rälsbuss till Visby när jag gick på läroverket.
   Kram

   1. Synd att det lades ner. Här hade vi också tåg. Jag tyckte det var jätteroligt att åka tåg till Stockholm. Tror järnägen lades ner under första halvan av 60-talet. Nu vill man ha tåg igen!
    Kram

 9. Mycket bra program med Anders Hansen. Har också läst hans bok om hur hjärnan påverkas av sociala mediers utveckling. Kommer inte på vad den heter bara.

Kommentarer är stängda.