Igår firade jag

Och det var en 90-åring jag var med och firade; Klinte Rödakors krets. Med anledning av de 90 åren  bjöd man in till en bussutflykt och redan strax efter halvnio gick jag iväg till Konsum, där det redan stod folk och väntade på bussen. Solen sken och även om det blåste lite snålt var nog alla tacksamma för att det i alla fall inte regnade. Det blev en väldigt trevlig dag och busstur, som gick till östra sidan av ön med vår ordförande Britt Johansson som guide. Många socknar finns det på den här ön och vi passerade 17 st på vår resa och första stoppet gjorde vi vid Lye kyrka och Tord Karlssons keramik. Här dukade Britt och hennes medhjälpare fram kaffe och smörgåsar.

Jag var här med SPF för sju år sedan och då köpte jag fyra kaffemuggar och modellen tillverkas fortfarande, men de som stod på hyllan i butiken nu var en storlek större än mina.

När alla fått kaffe, varit i kyrkan och tittat, besök toa och givetvis lyssnat på Tord och varit inne i butiken och sett på allt vackert och kanske handlat med sig något,  fortsatte färden mot Ljugarn och Östergarnslandet. I Ljugarn körde bussen genom samhället och ner till hamnen, medan Britt berättade om de byggnader vi passerade. Sedan fortsatte vi längs stranden fram till Vitvärs fiskeläge, men där blev vägen för smal och bussen vände tillbaka upp till stora landsvägen mot Östergarn. Målet var Östergarns gamla skola där det i dag är en restaurang och lite annan verksamhet och där fick vi en härlig lunch.

Från skolan/restaurangen var det bara en liten bit till Katthammarsvik där vi skulle göra ett besök på Albatrossmuséet, som var det egentliga huvudmålet, för det var när den tyska minkryssaren Albatross den 2 juli 1915 sköts i sank i en sjöstrid med ryska örlogsfartyg utanför Östergarn, som Gotlands Röda kors bildades för att ta hand om de sårade och nödställda.

Vi fick en väldigt intressant historielektion av Erik Hoffstedt om skotten i Sarajevo och den svarta veckan, som startade första världskriget. Sedan delades vi upp i två grupper. Den ena fick gå upp på övervåningen för att se på samlingarna och den andra fick göra ett besök vid naturreservatet på andra sidan vägen, tillsammans med en annan guide, som jag tyvärr missade namnet på, men han berättade att den här platsen använts av lettiska flyktingar som kom till Gotland i samband med krigsslutet.

Lettiska flyktingar Maj 1945 – står det inristat i stenen på den här platsen.

På vägen hem mot Klintehamn passerade vi Kräklingbo Marknad, men nu var klockan så mycket, så det var inte så många kvar på området, men det hade säkert varit massor av besökare där, för även om det glest med bilar på den stora parkeringsplatsen, stod de parkerade lite varstans i omgivningar. Jag har faktiskt aldrig varit på den marknaden utan nöjt mig med marknaderna i Klinte och någon gång Hemse.

Tack Klinte Rödakors krets för en härlig utflykt!

Dagens ordspråk:
Man ska inte äta soppan lika het som den kokas.

16 reaktioner till “Igår firade jag

 1. Kräklingbo marknad har jag väl varit på ett tiotal gånger, första gången redan innan vi flyttade – eller hade en tanke på att flytta hit! Men nu har jag tröttnat och inte varit där på ett par år. Slite har vi varit på en enda gång, men kommer inte att göra om det. Klinte och Hemse ett par gånger, men det tråkiga är att jag får gå ensam (Rolle tycker bara det är jobbigt) och då är det inte så kul. Fast man brukar ju nästan alltid träffa nån bekant….. 🙂
  Här kom det hela 12 mm med regn i natt – så idag fick Rolle börja tömma poolen efter senaste tidens regnande! 😦
  KRAM/Susie

  1. Slite har jag varit på en gång och att jag varit på Hemse marknad beror på att de äldre barnen gick i Eksta skola och då hade barnen ledigt för att gå på marknaden i Hemse.
   Ja, nu är det nära till regn…..
   Kram

 2. Vilken härlig utflykt de hade ordnat och så mycket ni hann med. Kan tänka mig att det var en uppskattad och trevlig dag.

  Kram och ha en fin söndag!

 3. Vilket trevligt sätt att tillbringa en dag på! Det måste kännas väldigt speciellt att bo på en ö! Man måste bli väldigt lokalpatriotisk; jag är lite avundsjuk på det…
  En så vacker ö och så många historiska platser!
  Här är det jämngrått idag och ganska blåsigt!
  Ha det gott, kram, Monica

 4. Utflykter i trevliga vänners lag är nåt man lever på länge.
  Jag borde ta mig tid att göra flera sådana, nu har jag mestadels bara jobbat och jobbat.
  Ja, nå… en innebandyresa blev det igår!

 5. Du fick en trevlig utflykt med intressanta stopp. Spännande med historiska berättelser. Den lilla kyrkan är så fin.
  Kram

 6. Vilken trevlig utflykt, och med intressant innehåll! Tänk vad en dagsresa kan genera mycket – det var ju så många olika saker ni fick se och lyssna till.
  God fortsättning på söndagen!
  Kram Gunilla

Kommentarsfältet är stängt.