Det gäller att vara vaksam

Förr gick det runt dörrknackare, nasare, som sålde allt upptänkligt. Jag minns skärsliparen som kom med sin specialdesignade cykel som även drev en slipmaskin, och Wastessos från Stånga som kom och köpte upp ull och sålde garner. För att inte tala om Björnsson som kom med kappsäcken fastbunden på cykelns pakethållare.
”Ska de va nåre damakalsongar?” eller om han var lite ”ovitig” frågade han ”Ska de va nåre hynsburar?” Då fnittrade svärmor lite och rodnade om kinderna. Det såldes dammsugare, örter, tavlor, böcker och jag vet inte allt. Och så Jehovas vittnen förstås. Dem bjöd svärmor in och så blev det långa intensiva diskussioner om hur man bäst skulle försäkra sig om att komma till himlen.

Alla dessa är borta, förutom då vittnena för de var här och knackade dörr för inte så länge sedan. Telefonförsälningen har också minskat, ja nästan helt försvunnit, åtminstone är det ingen som ringer till mig. Nej, nu har det dykt upp en annan typ av nasare. Folk som utger sig för att hjälpa till med både det ena och det andra: Rensa imkanaler och hjälpa till att ordna så att man får ett väldigt bra elavtal är väl det senaste nu i sommar. Det gäller verkligen att tänka sig för både en och två gånger innan man släpper in någon. Geab gick ut och varnade igår för säljare som utger sig komma från dem. Kräv alltid legitimation!

Det kom en skvätt regn i natt också och jag tömde regnmätaren på 3 mm i morse. Soligt och blåsigt är det den här torsdagen och jag var ute och rustade lite i förmiddags. Jag städade av i förrådet och satte bland annat in solstolen, för nu kommer jag nog inte att använda den mera i år.

Sedan tog jag fram räfsan och snyggade till efter gårdagens häckbeskärning. Killarna hade lämnat en hel del skräp efter sig och så kan jag ju inte hade det precis utanför min uteplats. Jag har ingen stor skräpkorg utan ett ordentligt spann och det blev många vändor med kvistar, löv och mossa till komposten innan jag var nöjd.

Det blev lite ”gaimaldut”.

Nu ska jag ta en vända ner på samhället och se om det kan bli någon trevlig skvallerstund på Kupan. På torsdagar är mötesplatsen öppen och det är ett tag sedan jag var där.

Dagens ordspråk:
Ingen vet var haren har sin gång

21 reaktioner till “Det gäller att vara vaksam

 1. Tyvärr kan man inte lita på någon idag. Har också börjat ta in lite från trädgården och flyttat 2 rosor som inte trivdes på sina platser. Så att gräset växt så jag får snart ta en vända med klipparen.
  Kram

 2. Det gäller verkligen att vara vaksam för metoderna blir mer och mer raffinerade tyvärr. Egentligen ska man inte behöva begära legitimation utan personen i fråga ska bära den väl synlig. Tyvärr finns det många som fortfarande släpper in fel personer.

  Kram och ha en fortsatt bra torsdag!

 3. Det är en helt annan sorts försäljare som knackar på nu. Det måste vara lönande eftersom de fortsätter, men jag tycker ändå det är konstritt efter alla varningar. Vill jag ha något tar jag själv kontakt med den butik eller det företag det gäller så för min del får de gärna sluta gå runt och försöka sälja. Kram

 4. Har var det också en massa gårdfarihandlare som kom. Det var bullgubben och fiskbilen och han som hade en stor väska på cykeln och sålde kläder och annat smått som kvinnor behövde. Så var det tvålemil. Alla dom behövdes och när affären drogs in i byn körde man från ICA och Konsum med varubilar där man kunde gå in och handla allt möjligt och det var roligt att få gå in och handla där. Nu finns det inget sådant och hit kommer inte ens några pingstvänner eller andra religiösa för jag bor för långt bort och är för omöjligt att prata med. Å andra sidan behöver man inte låsa dörren utan man kan glatt släppa in alla som kommer

 5. Jag minns att det då och då kom in en ”gubbe” på vår gård och ropade: ”Lump och tomflaskor”. Mamma lindade in lit slantar i en bit papper och så kastade vi ner det till honom. Ibland kom det en annan gubbe, som erbjöd knivslipning och honom var jag rädd för…
  Nu för tiden har man nog mycket större skäl att vara försiktig, tyvärr!
  Din gräsmatta ser väldigt fin och grön ut!
  Kram, Monica

 6. Inte ska du ge upp solstolen så tidigt. Fast det brukar vara bra att ta med regnkläder och paraply om man vill slippa regn. Det gjorde vi senast i lördags. Slapp regn. 😉
  Det är en sorglig utveckling som tagit sig många nya vägar. Nixtjänsten funkar riktigt bra tycker jag. Men oj vilka konstiga mail det kommer ibland. Eller inte. För en del ser numera ganska proffsiga ut – bitvis. Problemet är att jag snart inte litar på någon/något.
  Kvällskram från en gubbe som just nu ser ett flygplan som det lyser om. Vilket innebär att mörkret kommer tidigare och tidigare.

  1. Jag kan inte minnas när någon ringde senast. Jag har Nix och det verkar fungera. Konstiga mail kommer det ibland, men de hamnar i papperskorgen.
   Kram

 7. Har spamskydd, nixmobil och truecaller och gud vet allt. Mig lurar ingen, är vaksam.
  Öppnar heller inte för dörrknackare och tack och lov ska vi få kodlås, så då kommer varken försäljare eller jehovas in i trappuppgången.
  Vaksamhet är kodordet i dagens samhälle.
  Kram, Gerd

 8. Fullkomligt avskyr reklam och försäljare. Har Nix-telefoni så försäljare får inte ringa. För att förstärka det skyddet har jag också dolt telefonnummer. Skylt med förbud mot gratistidningar och reklam vid postinkastet. Blir irriterad när det dyker upp reklam på tv. Och så får jag reklam på e-posten. Grrr!!!
  Jehovas kan jag inte skrämma med att skicka hundarna på dom, eftersom jag inte har några hundar kvar. Har polisanmält dom en gång i tiden. Har faktiskt sluppit dom numera. Skönt.
  Nu till något roligare. Det ser jättefint ut hos dig och det verkar vara en väldigt stor plätt för att vara till en lägenhet. Går den ända fram till häcken? Hälsa fastighetsskötaren att eftersom du måste göra hans jobb så får väl börja sköta ditt jobb: vattna, kratta och klippa gräset på din uteplats!
  Hoppas det blev en trevlig kväll.
  Kram

  1. Nej min tomt går fram till trädet och buskarna, det som är utanför är allmänning. Jag skulle ju kunna sätta upp ett staket, men det vill jag inte. Det ser luftigare ut så här.
   Kram

   1. Ja verkligen. Staket skulle du väl verkligen bara behöva om folk skulle vara så tokiga att de kliver in och plockar dina blommor, eller släpper ner en filt på din gräsmattan, slår sig ner där och fikar ……… men så tossiga grannar tror jag väl inte du har omkring dig.
    Kram

 9. Det gäller verkligen att vara på sin vakt. Jag litar inte på någon och vill gärna kolla upp först. Tycker folk i allmänhet är lite väl naiva med att lämna ut sitt personnummer och bankkontonummer. Men det är trist att man måste vara misstänksam hela tiden.

  Jag har inte börjat höströja ännu. Kommer inte att hinna i helgen heller, kanske nästa helg. Har så mycket studier som måste göras och skickas in. Plugga på högskolan är tidskrävande och man har aldrig någonsin svårt att fylla tiden.

  Önskar dig en bra fredag!
  Kram

  1. Visst är det en tråkig utveckling att man hela tiden måste misstänka andra.
   Ja, du har verkligen fullt upp. Och vem vet, det kanske blir en lång skön höst som ger oss gott om tid att röja innan kylan kommer.
   Kram

 10. Ja, det gäller minsann att vara vaksam nu för tiden – både på telefonen och vid dörren!
  Så fint du har gjort det i trädgården – bra jobbat!
  Vacker header … är det kardtistel?
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Ja, du vad tisteln heter vet jag inte, men när jag nu fick ett namn från dig har jag googlat och det måste vare en kardtistel.
   Kram

Kommentarsfältet är stängt.