Hoas, Utas, Buskas…..

Det är mulet i dag och det känns lite grått och kyligt ute, så shortsen jag tog på mig i morse ska jag nog ta och byta ut mot något varmare. Jag har just haft besök av Irma som gav mig ett träningsschema för onda axlar och det ska jag nog försöka mig på. I morse kände jag ingenting av min högerarm, men visst tar det emot lite i vissa rörelser, som när jag ska lyfta t ex.

Igår började vi eftermiddagen med lunch på Romabrunnen och det var ett trevligt ställe med väldigt god mat. Dagens lunch innehöll många olika alternativ; det fanns fiskgryta, kycklinggryta, korvstroganoff och moussaka, allt välkryddat och smakligt. När alla var mätta åkte vi sedan vidare till Svenskbygården.

Om Svenskbyborna och Gammelsvenskbyn kan man läsa mycket på Föreningen Svenskbybornas hemsida. Vi fick höra den intressanta historien om deras öde  av Christina Knutas, som är en aktiv medlem i föreningen och som just kommit hem från ett besök i Gammelsvenskbyn i Ukraina. Efter informationen fick vi gå runt i gården och titta på samlingarna.

Det finns väl nästan inte någon gotlänning som inte har någon bekant som heter Hoas, Utas, Buskas, Annas, Knutas, Martis eller något liknande namn, för när svenskbyborna 1929 reste till Sverige hamnade många av dem på Gotland och jag känner många ättlingar till dem, men även om man inbillar sig att man vet en hel del om historien, så skadar det inte att friska upp minnet. Tänk att de gick från Dagö till Ukraina och sedan kom fram till urusla förhållanden. Av de 1000 personer som gav sig av, fanns det efter två år bara 135 kvar. De övriga hade dött under marschen dit, eller dukat under av de vidriga förhållande som mötte dem när de kom fram.

I eftermiddag ska jag ta mig en promenad; ett protokollsutdrag ska levereras och det passar bra med en motionsrunda, när det inte är så varmt. Det här är nog en mellandag, för i morgon ska det vara sol och värme igen och nästa vecka ska det bli 25-30º varmt och då sitter jag helst i skuggan och njuter.

Dagens ordspråk:
Det man äter ur grytan får man aldrig på fatet

29 reaktioner till “Hoas, Utas, Buskas…..

 1. Det var intressant och inget som jag visste! Det du berättade från Svenskbygården. Tänk, vad folk har vandrat, marscherat, protesterat under alla tider!
  Ha det gott, kram Gerd

 2. Ja, allt var inte bättre förr, det visar historian många gånger! Vilka livsöden det var på den tiden, nästan ofattbart för oss moderna människor.
  Men det är nog nyttigt att friska upp minnet då och då…
  Här är det solsken och kändes väldigt varmt när jag var ute nyss, så det kanske kan bli ett bad idag?
  Ha det gott i din solstol, kram, Monica

  1. I dag blev det ingen solstol, för det blåser och är riktigt mulet och när jag gick iväg på min promenad kom det några regnstänk.
   Kram

 3. Ja herregud vad folk hade det svårt ibland! Nåt att tänka på när allt inte riktigt går som man tänkt sig. som det här med Santos, han är fortfarande dålig men på bättringsvägen hoppas vi! 🙂
  Det går en TV-reklam nu som visar en man som ligger i en sjukhussäng och gnäller i telefon över sitt skadade finger. Så hör man en röst från andra sidan ett förhänge som säger nåt om att det är synd om honom. Så dras skynket ifrån och där ligger en man i sängen bredvid helt inlindad från topp till tå med brutna ben osv. Bra reklam, man får sig verkligen en tankeställare!! 😦
  KRAM/Susie

 4. Intressant det du berättar, som jag inte alls kände till. I våran släktforskning är det så många gånger jag förundrats över hur illa samer behandlats av svenska kyrkan och staten. Det du berättar och det jag berättar är sådant som inte får glömmas bort. Liksom judehatet som förfäder till våra svenska (och andra) judar och romer utsatts för, och vars levnadsförhållanden var förfärliga.
  Antingen så sov jag på historialektionerna i skolan, eller så fick vi inte lära oss detta. Jo, vi fick lära oss om det lidande judar i Europa utsatts för, men inte om kyrkans förföljelse av samer, inte om de hemska förhållandena på Gotland.
  Kram

  1. Den svensktalande befolkningen på de Estländska ön Dagö hade det inte lätt varken där eller i Ukraina, men de fick det dock bättre när de kom till Sverige och Gotland, men precis som samerna så blev de illa sedda av den övriga befolkningen, så det var nog inte så konstigt att en del sökte sig tillbaka till Ukraina.
   Vi får inte glömma historien.
   Kram

  1. Namnen har inte gotländskt ursprung, utan de kom hit med svenskbyborna som flyttade hem till Sverige 1929 och har sin grund i estniskan.
   kram

 5. Så intressant att få höra och det var faktiskt inget som jag kände till. Namnen har definitiv lokal förankring för här finns det ingen som heter så. Vilken bra dag det blev i går.

  Kram och god kväll!

  1. Jag glömde fråga Christina vad namnen kommer ifrån. Om det har estnisk bakgrund, eller om det var namn de tog sig i Ukraina. Det återstår att reda ut!
   Kram

 6. Spännande med historia och det var inte lätt förr i tiden. Har släktforskat en del och fy vad de slet. Släkten var statare på skånska landsbygden.
  Kram

 7. Min moster, Ingeborg Lingegård, skrev 1981 en liten bok Livet i Gammalsvenskby. Jag har den i bokhyllan, men har nog bara bläddrat i den förut, jag ska nog läsa den nu.

 8. Har också varit på ett föredrag om Gammalsvenskby. Mycket intressant.
  Idag tog jag shorts på, och har haft det på hela dagen. Även nu under kvällspromenaden som jag nyligen är hemkommen ifrån. Går man raskt blir man varm. Vi har några trädhasslar en bit härifrån och jag ville se om de hade fått några hasselnötter. de sitter i lustiga ”skålar”. Jag såg några, men ska erkänna att det var lite skumt ute. Får titta bättre i dagsljus.
  Kram och en fin helg!
  Karin

  1. Här var det behagligt att ha långbyxor och en tunn långärmad tröja.
   Lycka till med jakten på hasselnötter och ha en fin helg!
   Kram

 9. Har hört om Gammelsvenskby förr, men synnerligen levande blev det när vi hörde om hur Dagö-svenskarna lockades till Ukraina. Deras ”problem” var att de var fria bönder, inte livegna, och man ville ha bort dem! Namnen påminner mycket om finlandssvenska namn, de bar dem med sig till Ukraina. De har inte sin grund i estniska. Det var den stora gården på Dagö som styrde och ställde på ön, Suuremuisa (u skall ha en skrivstils ä-prick), som, trots att ön var i rysk ägo, beboddes av ätten Stenbock till 1796, sen Ungern-Sternberg, fram till Estlands första självständighet 1918. Nu är den skola. Intressant, stor byggnad. De flesta estlandssvenskar bodde på Ormsö och i Nuckö, som ligger innanför den ön, på fastlandet. Från de orterna flydde många till Sverige och Finland på 1940-talet. Hur många som gått till Ukraina, kommit tillbaka till Dagö och sen flytt till Sverige eller återvänt till Gammelsvenskby vet jag inte. Läser just nu en intressant bok om estlandssvenska bygder idag, skriven av en finlandssvensk journalist. Ett problem i de forna svenskbygderna idag är svenskar och finländare som vill ”sommarbo” i sina gamla hemtrakter, är där i några veckor och ”hindrar” effektiv användning av mark, eftersom de inte säljer… Har inte läst hela boken än. Exempel på sydfinländska gårdsnamn/efternamn: Klåskas, Teiras, Tyyskas, Knutas, Båskas, bl.a.

  1. Tack för informationen Märtha, det var intressant att få veta ännu mera om svenskbyborna. Christina Knutas berättade också att det i dag finns fyra byar vid Gammelsvenskby, varav tre är tyska. Gemensamt heter de Smejevka (Ormbyn)

   1. Läste i boken igår. 1929 flyttade över 800 gammelbysvenskar till ”Sverige” (nämns inte vart) med hjälp av Röda Korset från hungersnöden i Ukraina. Mottagandet i Sverige var inte alltid så positivt, varför flera flyttade tillbaks. Nu finns inte många som pratar svenska där, men journalisten Mikael Sjövall hade visst pratat med tre – fyra personer med svensk bakgrund, men ingen hade visst pratat svenska sen barnsben…

 10. Det där är en spännande bit historia som jag törs gissa att väldigt många inte känner till.
  Hoppas du sover gott nu. Ska snart också sova tillsammans med katterna.
  Kram

 11. Måste fråga dig…..ser min blogg ut som vanligt? Tycker den beteer sig annorlunda. Ibland får jag inte automatiskt signaler om att jag har olästa inlägg bloggvänner skrivit,, olästa kommentarer från bloggvänner – att läsa. Numera får jag det bara från vissa och bara ibland. Så jag måste själv leta efter olästa kommentarer och nya inlägg. Vet många som brukar läsa och kommentera mina inlägg men nu är det bara 1-2 som gör det. Så jag undrar om det är något konstigt!
  Kram

  1. Jag har inte märkt några förändringar på din blogg och från dig får jag aviseringar om kommentarer och gillanden, men inte om olästa inlägg.
   Kram

Kommentarsfältet är stängt.