Fem kvinnor i toppen

Azita Shariati, kärleksinvandrare från Teheran:
Jag kom med två tomma händer och stora drömmar, precis som de människor som dagligen kommer hit. Jag ville åstadkomma något, lära mig något och bidra med något. Och jag lyckades för att jag mött människor som sett och stöttat mig, men framför allt för att jag själv varit beredd att hitta nya vägar och nya lösningar.

Ett mycket trevligt sommarprat där kärlekshistorien mellan henne och hennes iranske pojkvän fick ta rätt stor plats. Han åkte till Sverige för att undvika militärtjänst i Iran och ett och ett halvt år senare kom hon efter. Som nyanländ var hon angelägen om att få lära sig svenska så fort som möjligt, men när hon kom för att anmäla sig till SFI fick hon veta att det skulle ta ungefär sex månader tills hon skulle kunna få börja. Hon började då läsa privat och när det var dags för SFI klarade hon kursen på tre veckor, men sen skulle hon fortsätta att plugga och eftersom hon inte fick någon ersättning från CSN  måste hon också ha ett jobb.

Första jobbet blev på ett äldreboende där både hon och fästmannen fick timanställning. Ingen av dem hade någonsin jobbat inom yrket, men goda arbetskamrater hjälpte dem på traven och det var där hon lärde sig svenska.

Sedan sökte hon ett jobb som ambulerande restaurangchef på Sodexo, fick jobbet och där har sedan hennes karriär  gått spikrakt uppåt och nu har hon, som vd för Sodexo Norden, ett serviceföretaget med 11.000 anställda, hyllats för sitt mångfalds- och jämställdhetsarbete. Hon har fått utmärkelser som Årets mäktigaste affärskvinna, Årets direktör och Årets superkommunikatör.

Musiken var perfekt och väldigt tåvickarvänlig och jag njöt verkligen där jag låg i solstolen. Hon pratade dessutom så gott om Sverige att jag känner att hon nog får ta Jonas Gardells plats på Fem i topp-listan. Fem kvinnor i topp – det blir väl bra!

Jag kan givetvis inte låta bli att jämföra hennes introduktion i det svenska arbetslivet med mitt äldsta barnbarn Gaetanos. När han flyttade hit från Sicilien 2012 jobbade han under flera år inom äldrevården på sommarloven och kvällar och helger, medan han pluggade.

Trevlig fortsättning på fredagen!

 

14 reaktioner till “Fem kvinnor i toppen

 1. Hm, jag missade dagens sommarpratare, henne får jag nog lyssna på ikväll på reprisen! Fem kvinnor i topp – ja, det låter bra!
  Man kan inte annat än beundra dessa invandrare, som både har ett nytt språk, våra seder och bruk och samtidigt hinner både studera och arbeta!
  Kram, Monica

  1. Många är väldigt duktiga och hur skulle vi få vården och kanske mest åldringsvården att fungera utan deras insatser.
   Kram

 2. Får väl ta och lyssna på henne vid tillfälle. Rätt fantastiskt att alla programmen finns att lyssna på. Ända från starten. Lyssnade på Ingrid Wall, Kim Walls mamma, i måndags. Hon var ju sommarpratare förra sommaren. Kände att jag ville höra hennes program som en förberedelse inför mitt besök i Trelleborg.

  Ha en fin lördag och sov gott!
  Kram

  1. Jag hörde Ingrid Wall förra sommaren och det var en helt horribel historia och hon berättade. Tänk så hemskt att förlora ett barn under sådana omständigheter!
   Kram

 3. Jag har inte hört henne prata, men du skrev så fint om henne att jag måste lyssna.
  Det har blivit dåligt med mitt bloggande på sista tiden.När jag sökte din länk, såg jag att något hänt. Den uppdaterades inte och nu när jag försöker lägga in den på nytt så går det inte. Jag gör ett nytt försök i morgon. Kramar

  1. Jag vet inte vad som hänt, men det är flera som sagt att det saknas RSS i filen, så inläggen uppdateras inte. Jag har inte gjort några ändringar vad jag vet…..
   Kram

 4. Har man en god ambition så kan man komma långt. Ibland är det förvisso inte så enkelt men visst spelar det stor roll. Heder åt alla som kämpar!

  Kram

Kommentarsfältet är stängt.