Fröjel kyrkogård – Anders Hansen

Mötet igår var snabbt avklarat och på morgonen i dag skrev jag protokollet, som jag nu lämnat för justering. Hoppas att jag får godkänt! Sedan plockade jag i ordning ett spann med jord och några plantor som jag var och köpte på Suderviljan igår och åkte upp till Fröjel kyrkogård, för att snygga till lite på graven.

Bara den här rosenbusken är nästan värd ett besök på Fröjel kyrkogård

Det är nästan 25º varmt i dag, med lite molnslöjor för solen och det är kanske tur, för annars blev det säkert riktigt gassigt.

När klockan blev ett lade jag mig i skuggan i solstolen för att lyssna på psykiatrikern Anders Hansen. Jag har hört honom förut i tv-programmet Fråga doktorn, där han gjorde ett starkt intryck på mig och det var fler som blev påverkade av det han talade om. Bland annat ett av mina barnbarn, som gick ur facebook efter att han sett det inslaget.

Anders Hansens sommarprat gav inte mycket nytt när man har hört honom förut. Han delade inte med sig av några personliga avslöjanden, utan bara torra fakta om varför vi mår så dåligt som vi gör. 10% av Sveriges befolkning, lika med 1 milj människor äter psykofarmaka och då lever vi ändå i den bästa av världar – vad kan det bero på?

Svaret kanske är att vi rör på oss för lite, vi sover för litet och vi har för lite personliga kontakter med andra människor. Vi är så fixerade vid datorer och mobiler att vi glömmer de riktiga mötena. Vad kan vi göra åt problemen? Enligt Anders Hansen är motion lösningen på många problem. Tre ordentliga promenader i veckan, som gör att man får upp pulsen, räcker för att man ska få en positiv effekt på bland annat minnet. Tro det den som vill! Han lät verkligen övertygande.

Musiken? Knappt godkänd, men det kan bero på att jag lyssnade via mobilen och utan öronpluggar eller högtalare och då är ljudet väldigt skramligt, så jag får väl skylla mig själv kanske.

Dagens ordspråk:
Allt man behöver här i livet är kunskap och självförtroende, sedan är framgången given.

12 reaktioner till “Fröjel kyrkogård – Anders Hansen

 1. Det var verkligen en vacker rosbuske på kyrkogården! Undras om det är en Bonica-ros, som jag har här också?
  Låter kanske inte jätteroligt att lyssna på en psykiatriker, men det kan vara intressant. Promenader går jag minst 3 ggr i veckan, så det kan jag pricka av! Läste nyligen på Facebook, att ett bra sätt att motverka t.ex. Alzheimers är att lägga pussel! Och det gör jag också, åtminstone vintertid! Och lösa Sudoku är också bra och det kan jag också pricka av! Man gör så gott man kan…
  Ha det så skönt i sommarvärmen, kram, Monica

  1. Han kommenterade det där med att lösa korsord och annat liknande och det var väl i och för sig bra, men det är inte speciellt utvecklande för hjärnan. Du blir bra på korsord, eller sudoku men det leder inte till någon annan utveckling. Så där blev man ju lite besviken.
   Kram

 2. Jag missade Sommarpratarna idag … och igår. Jag brukar lyssna i efterhand, men det var inget som direkt lockade …
  Väldigt fin rosbuske där på kyrkogården!
  Kram

  1. Visst är den fin. Förra sommaren såg den ynklig ut och jag trodde att det var slut med den, men i år blommar den för fullt igen.
   Kram

 3. Har halkat efter med mitt lyssnande på sommarpratarna för att jag har främmande här hela dygnet runt nu ett tag. Har mycket att lyssna igen!

 4. En vacker rosenbuske. Lyssnar inte på sommarpratarna men psykisk ohälsa lät intressant. Dagens samhälle är kallt.
  Kramar

 5. Var så hemskt trött så jag var tvungen att sova på eftermiddagen och missade honom men jag ska lyssna senare.
  Jag var i Vadstena ikväll och där blommar rosorna, kan jag säga 😃 så underbart vackert i gränderna…precis som i Visby!
  Kram Inger 💖

Kommentarer är stängda.