Efter alla konstens regler

2015 var jag med på en bussresa till Höga Kusten och en tid efter att vi kommit hem fick jag besök av en av deltagarna och av henne fick jag en orkidé och den har blommat i stort sett hela tiden sedan jag fick den.

Nu är det inte många blommor kvar, man det ser ut som om nya knoppar är på gång.

Dessutom fick den ett barn och jag läste mig till att man skulle låta skottet sitta kvar tills det fått fyra rötter, sen kunde man ta bort det och plantera det i vitmossa. Skottet fick sitta kvar nästan ett år innan jag tog bort det och nu har det stått i en liten vas ett tag. Det såg lite skrumpet och ledset ut precis när jag tagit bort det, men efter några dagar i vasen med vatten bara till rotspetsarna piggnade det till.

I dag gick jag ut i skogen för att plocka lite vitmossa. Nu har jag bäddat in rötterna i mossan efter alla konstens regler. Det skulle ju vara kul om jag lyckades hålla liv i det. Efter ett år i mossa kan man plantera det i orkidéjord, så det är ett långsiktigt projekt.

Det är varmt i dag och nästan vindstilla och åskan mullrar på avstånd då och då. En liten skvätt regn kom det just när jag skulle ge mig iväg ut, men det kom bara några droppar. Jag har varit ute på framsidan och ställt i ordning efter blåsten och tvättmaskinen har fått ta hand om en omgång. Det är nog inte något större hopp om solsken i dag, men jag skulle kunna tänka mig att sätta mig ute och läsa och njuta av värmen och stiljen.

Dagens ordspråk:
Att göra det enda riktiga tillgrips stundom som en sista utväg.

20 reaktioner till “Efter alla konstens regler

 1. Så roligt med orkidén! men vilket projekt att ta hand om ett ”orkidébarn”! Hoppas att det funkar! Du får visa hur det går?
  Igår kväll fick vi in ett åskväder här och det kom 20 mm regn! Trädgårdenser verkligen fräsch ut efter regnet! Vilken skillnad mot i fjor vid den här tiden!
  Lite molndisigt idag, men ganska varmt!
  Stor kram, Monica

  1. Det ska bli spännande att se vad det blir av det lilla skottet. Ja, regnet gör verkligen under. Jag har suttit ute ett tag och njutit. Nu tror jag att jag ska ta och åka och hälsa på svägerskan i Endre.
   Kram

 2. Vad roligt med orkidébarnet. Det ska bli spännande att se och höra hur det utvecklas.
  Här har det regnat stilla och fint hela dagen och än har det inte slutat. Jag antar att växtligheten njuter av det. 😊
  Kram!

 3. Min ena dotter har lyckats med att plantera om orkidéer i vatten men jag lyckas inte.
  Dock lyckas jag rätt bra med att få de som är i jord, att blomma om och om igen.
  Kram!

 4. Vilken tacksam orkidé du fick! Med tanke på att det är en lång process med många moment så vore det roligt om den växte till sig.

  Varmt här igen så jag undrar om åskan ska komma tillbaka i kväll…

  Kram

 5. Kul med den lilla bebben!
  Här fick vi faktiskt hela 29 mm och ett par riktigt rejäla ”blixt och dundersmällar” ! Det var på tiden, bara att hoppas på MER👍👍👍

 6. Nämen vad roligt att ta hand om orkidéebebis. Har det gått så här långt så kommer det säkert att fungera.
  Höga kusten, det är så fint där om man åker på gamla vägen. Mitt dilemma är att när jag åker där är det många mil kvar till resmålet, så det hinns inte med att stanna någon längre stund där, oftast. Men en gång tig vi oss lite tid.
  Kram

 7. Så roligt med orkidén – ett bra tips! Hoppas du lyckas… du får visa och berätta hur det går framöver! Jag orkidéer är en tacksam växt, för det mesta blommar de om efter lite vila. jag har lärt mig att så länge rötterna är gröna, så trivs de! Så jag ger dem en dusch då och då med ljummet vatten… det brukar bli bra!
  Kram Gunilla

 8. Orkidéerna är verkligen tacksamma med sina blommor.
  Hoppas det blir en ny av ditt projekt med mossa.
  Kram/Kicki

Kommentarsfältet är stängt.