Nationaldagen på Stora Karlsö

Redan vid åttatiden i morse hade vi 23º och solen gassade från en klarblå himmel, så det var inga större problem med dagens outfit, lättast möjligt var det som gällde även om jag skulle ut på böljan den blå. I dag skulle nämligen vi SPF:are fira Nationaldagen på Stora Karlsö. Vanligen brukar vi vara på Klinteberget den dagen, men förra årets uppslutning var väldigt dålig, så i år blev det något helt annat. Den 6 juni är det inte bara Nationaldag, utan även Karlsödagen och det fanns flera anledningar att åka dit just i  dag. Det var  50% rabatt på båtbiljetten och så fanns det ett digert program med olika aktiviteter beroende på under vilken tid man var på ön.

När vi kommit iland och fått lite information om reglerna för vistelsen där, gick vi in i restaurangen och beställde den mat vi ville ha till lunch. Vad sägs om Plåtmat med kycklingspett, det valde jag i alla fall.

Klockan elva var det samling vid Mose bod där Calle Brobäck berättade skrönor från  Karlsö och andra platser på ön också.

Sedan kunde man välja att gå med på en Fågeltur runt fyren och det gjorde några av oss, medan andra valde att gå och äta. Jag har varit vid fyren så många gånger, så jag kände inte för att sega mig upp för den branta trappan en gång till.

Plåtmat med kycklingspett
Guiden på Blomsterturen –  Gun Ingmansson

Efter maten gick vi runt och tittade oss omkring. Jag gick en promenad bort till Hien, där det ju inte alls ser ut som det gjorde när jag var barn. Hela ön har förresten förändrats mycket och den kala kalkstensön är i dag grön och stora områden har buskat till sig väldigt.

Några åkte med båten på en tur runt ön, några gick på en Fågeltur i Norderhamn och jag valde en Blomstertur, sedan fanns det en  Arkeologitur också. Man kunde också göra ett besök i muséet.  Vi drack kaffe och sedan satt vi och språkade i godan ro tills det var dags att åka hem igen och 15.30 var vi tillbaka i Klintehamn.

 


Dagens ordspråk :
Få ord och fyndiga är bättre än många och myndiga.

31 reaktioner till “Nationaldagen på Stora Karlsö

 1. Vilket trevligt program på vår nationaldag! Maten såg väldigt god ut dessutom. Nu drar åskan in över oss…

  Kram och god kväll!

 2. Vilken mysig dag. Känns som århundraden sedan jag var där. Jag tycker så mycket om fina stenar. Plockade lite sådana. Lite senare träffade vi vår guide. Då fick vi bl a veta att man absolut inte får ta med sig stenar därifrån. Jag hade redan stoppat på mig stenarna, och tyckte det skulle vara pinsamt att visa alla att jag redan tagit några stenar, jag visste ju inte då att det var förbjudet…… så jag behöll dem. Dom stenarna minns jag varje gång jag hör något om Karlsön. Ajabaja på mig!
  Kram

  1. Det måste väl vara preskriberat nu och du är nog varken den först eller sista som tagit med dig karlsösten hem. Kram

 3. Härligt ordspråk, det har jag inte hört förr.
  Så många vackra bilder du bjuder på och det var en finfin utflykt.
  Kram.

 4. Vilket trevligt sätt att fira nationaldag! Det ser så vackert ut på den ön! Du är verkligen spänstig, som orkar går omkring i den värmen!
  Här har det också varit väldigt varmt och kvalmigt idag och ni i kväll kom ett åskväder och det regnar fortfarande, men bara lite lätt! Gräsmattan, rabatterna och jag är jätteglada!
  Ha en fortsatt fin vecka, kram, Monica

  1. Jag skulle också bli glad om det kom lite regn, men vi har strålande solsken i dag också, så då får man väl glädja sig åt det.
   Kram

 5. Idag var vädret lämpligt för en båtutflykt. Vi som inte var vid vatten höll på att förgås. Men nu är det uthärdligt, bara 27 grader inne i stugan. Jag som alltid fryser slipper i alla fall det just nu.

  Kram

  1. Här har jag bytt i sängen till bara påslakan med ett litet lätt täcke ovanpå, som går lätt att kasta av sig om det blir för varmt.
   Kram

 6. Vilken trevlig och lagom händelserik nationaldag du fick! Förstår att du varit där ett antal gånger och därmed väljer med mer omsorg vilka aktiviteter som du vill ingå i! Fina bilder Ingrid och tack för att jag fick följa med! 🙂
  Idag har vi betydligt svalare här på västkusten… lite mer lagom och lite regn har fallit, men det är på väg österut…
  Må gott!
  Kram Gunilla

  1. Ja, jag har till och med jobbat där en sommar, men det är länge sedan. Då var jag 19 år. Här är det ännu varmt och skönt.
   Ha en fin pingshelg!
   Kram

 7. Ser verkligen ut som en underbar Nationaldagsutflykt! Fina bilder också! Och tur med vädret!
  Kram

 8. Fniss, då kanske jag skulle våga mig på att åka till Gotland igen, utan att förvänta mig att stora insatsstyrkan står där och har ringat om hela hamnen för att ta fast den där förskräckliga personen som stal stenar på Karlsön på 1970-talet, FAST det var förbjudet????
  🙀🤪😄🤗

   1. Tack snälla du. Nåja jag har varit där flera gånger efter den händelsen. Men sist jag var där blev det faktiskt lite problem med polisen!
    Vi körde ut och in genom ringmuren gång på gång en sen kväll (inte precis lagligt rätt) för vi letade efter den platsen där det enligt skränar ska gå att höra viskande suckar från en person som på medeltiden som murades in i muren. Vi hade de yngsta barnen (då tonåringar) med oss som ville gå längs med muren i nattmörkret. Helt plötsligt hade vi blå ljussirener bakom oss. Polis. Det var Mr X som körde. Körkortskoll, nykterhetskoll. Barnen var just då odrägligt exhalterade av spänning. Jag tyckte inte det var ett dugg spännande. Vad skulle hända? Skulle Mr X bli av med körkortet. Jisses jag hade druckit en öl innan vi satte oss i bilen………kan jag köra vidare då? Stress! Polisen berättade att de hade kört efter oss länge och följt oss då vi 11 gånger kört in gnm port där vi inte får köra in, samt att vi en gång kört mot enkelriktat (hmm ja det stämde ju tyvärr – vi tyckte det var en bra smitväg just nu på natten då det knappt är några bilar ute, och vi berättade vårt ärende. Poliserna var väldigt vänliga. Inte alls så stöddiga och kaxiga Sthlmspoliser kan vara. De bad om ursäkt för att de faktiskt var tvungna att ge oss böter på 800 kr och de hoppades innerligt att det här inte skulle ruinera oss eller förstöra semesterkänslan för oss. Sedan visade de oss till rätt ställe och frågade barnen om dom verkligen vågar gå där. Fniss, barnen helt exalterade. Mr X och jag väldigt glada att vi kom så lindrigt undan, och hälsade poliserna en fortsatt lugn och trevlig arbetsnatt.
    Så jag har alltså varit med om olagligheter två gånger på den ön, fniss!!!!

    1. Vilken härlig historia, men nu blir jag ju lite tveksam över om du ska få förnyat inresetillstånd till Gotland.
     Kram

    2. THihihi…. förväntar mig ett högaktigt beslut, med fjorton kopior som ska stämplas på olika instanser innan beslutet vinner laga kraft……

    3. Hahaha…..det kan jag förstå. Men aldrig mer trotsa trafikregler……. samt alltid fortsätta acceptera vänliga Gotländska polisen som förföljt oss så länge i smyg….
     Fniss, kan man bli förlåten då…. ca 25 år senare? Hahaha pratade med dottern, yngsta barnet, idag. Hon minns händelsen som jätterolig och spännande. Hmmmm

Kommentarer är stängda.