Jag vaknade vid tretiden….

…av åskmuller, men när man bor som jag gör hör man ju inte om det regnar eller inte. Jag gick upp och kunde se att det regnade ganska ordentligt, sen kröp jag i säng igen och någon mera åska hörde jag inte. I morse kunde jag konstatera att jag fått 5 mm i regnmätaren och att det var halvmulet och alldeles vindstilla, inte ett löv rörde sig. Fantastiskt!

Igår blåste det något helt förfärligt och vallmoplantorna med sina tunga knoppar vräkte vindbyarna omkull så de låg platt mot marken. Räddningsaktion inleddes och med hjälp av fyra buskstöd fick jag dem att stå upp igen.

Är det någon som vet vad den heter?

När jag gick ut på terrassen för att dricka mitt morgonkaffe fick jag se den här fjärilen. Den fladdrade iväg, men kom tillbaka efter en stund och då lyckades jag få en bild av den. Jag vet inte vad det kan vara för någon, för jag tycker inte att jag har sett den sorten förut.

Uppdatering: Jag fick svar från Minton – en Tistelfjäril är det. Jag hittade också en bra fjärilssida: Känn igen de tio vanligaste fjärilarna i trädgården.

På Stenstugu hade vi massor av fjärilar, men här är det tunnsått med dem, eller också har det blivit mindre av dem överallt. Mina rabatter brukade vara fulla av fjärilar. I år har jag sett en citronfjäril och så den här okända. Det är verkligen konstigt. Tillhör kanske fjärilar de djurbestånd som håller på att försvinna? Jag googlade lite och det verkar vara ganska hoppfullt för just fjärilar. De har minskat, men de minskar inte lika snabbt som för 10 år sedan.

 

Dagens ordspråk :
Det möjliga är det som tar lite tid. Det omöjliga är det som tar lite längre tid.

24 reaktioner till “Jag vaknade vid tretiden….

 1. Då fick ni samma åskväder, som vi hade på eftermiddagen och alldeles vindstilla precis som här. Känns lite konstigt när det är så där stilla. Som om man väntade på världens oväder… Men vi fick bara 1 mm regn, tyvärr.
  Ha en bra dag, kram, Monica

  1. Visst känns det konstigt, men härligt. Här har inte varit mycket sol i dag, men runt 20º. Så skönt! Kram

 2. Jag tror det är en tistelfjäril. Då fick ni lite av ovädret vi hade i går.
  Ha en bra dag kram Anki o Minton

 3. SMHI och Telia har varnat för åska både igår och idag, men än har vi inte sett till något. Solsken och varmt, så nu är det skönast inomhus 🙂 Ser att du fått svar av min namne 🙂
  Jättefina bilder på fjärilar och andra!
  Nu finns ett nyinlagt inlägg på ditt tema! 🙂
  Kram

 4. Vilka fina fjärilsfoton och en ny läcker header. Du är bra på att välja nytt.
  Tur du kunde rädda vallmon. De är tunga. I alla fall den större varianten som vi hade i Ystad.
  Tänkvärt ordspråk.
  När jag vaknade tvärt trodde jag de lagt in nattflyg i tidtabellen. S vaknade strax efter och sprang upp och drog ut kontakter.
  Kram Bosse

  1. Tack Bosse!
   Jag brukar också dra ur kontakterna, men när jag upptäckte åskvädret var det redan slut.
   Hälsa S som väl har namnsdag i dag.
   Kram

 5. Skickligt att få bild av fjärilen! Jag jagade en förra sommaren och det tog rätt mycket tålamod innan jag fick bilden.

 6. När du säger det så tycker jag nog också att man ser färre fjärilar numer. Glädjande dock om det inte stämmer. Vallmon är en vacker blomma men ack så vek i stjälken.

  Kram och god kväll!

 7. Vilken vacker vallmo. Så synd att vinden böjde dem, men jag hoppas de sträcker upp sig nu när de fått stöd. Vilken bra länk du delade med dig av. Jag kan bara de vanligaste fjärilarna. I dag har vi också hört åska på håll och himlen blev mörk och det kom en regnskur, men så kom solen tillbaka igen. Jag är sämre än vanligt att kmmentera, då det är fullt upp att sortera kort på kvällarna.

  1. Du tar ju så enormt fina kort och lägger ut massor av dem. Jag har just tänkt på att du måste lägga ner mycket tid på det.
   Kram

 8. Här var det också åska och regn i morse. Inte så starkt buller, bara så det kändes trivsamt. 3 millimeter regn. Och sen kom den gassande värmen…

  1. I morgon blir det ändå varmare än idag här på Gotland. Det lär ska bli upp till 30º, så då får man hålla sig i skuggan.
   Kram

 9. Vi hade också en annorlunda fjäril här för ett par dagar sedan, väldigt vacker!
  Åska och regn hade vi igår em. 30 mm fick vi på kort tid och 40 mm i källaren så jag är inte på humör idag 😢
  Kram Inger

  1. De där 70 mm skulle jag inte sagt nej tack till. Med bevattningsförbud från den 1 april vore det gott med en ordentligt regn.
   Kram

 10. Ett mycket bra ordspråk. Jag har bara sett citronfjäril och nässelfjäril i år, men jag hoppas det kommer ler sorter. Kram

 11. Så vackra fjärilar! Tänk vad naturen kan.
  Ni verkar ha haft soligt hos dej, så lite regn var kanske trots allt bra.
  Önskar dej en fin dag!

  1. Regnet var välkommet och vi vill gärna ha mer. Vi har bevattningsförbud sedan den 1 april så regn behöver vi.
   Ha en fin dag du också Lena!
   Kram

Kommentarer är stängda.