Åland 23 maj – Hemresa

Här kommer den sista rapporten från Åland:

Torsdag 23 maj och dagsför hemresa. Klockan elva skulle vi vara färdiga att lämna rummet och då skulle Per-Axel komma och hämta oss och vårt bagage, så vi hade en lugn och skön morgon. Vi startade som vanligt med frukost och när den var avklarad  gick vi upp på rummet och packade ner det sista och gjorde oss i ordning.

Vi hade gott om tid, så Kerstin och jag gick ut på en promenad åt ett annat håll än vi gått tidigare. Det var en mulen torsdag och bra mycket kyligare än de senaste dagarna, så man fick klä på sig en jacka för att inte frysa.

Mariehamn är en fin stad med många vackra och välvårdade trähus, det hade vi sett förut, men nu såg vi ännu flera, plus att vi hittade en kyrka. Vi borde väl gått in och tittat, men vi hade ju begränsat med tid, så efter en stund gick vi tillbaka till hotellet.

När allt bagage var på plats och  passagerarna inräknade körde Per-Axel oss ner till Sjökvarteret, som ligger i Mariehamns Österhamn. Där finns det konsthantverk, smide och båtbyggeri, så det fanns något för alla smakriktningar.

Egentligen skulle vi enligt programmet ha gjort ett besök på Museifartyget Pommern, men där visade det sig vara stängt den här förmiddagen, men det gjorde inte så mycket, Sjökvarteren var ett bra alternativ när man behövde fördriva ett par timmar.

Så blev det dags att åka till Ekerö igen och på färjan åt vi gemensam lunch och vi hade bokade bord. Kön ringlade sig lång i Kafé Käringsund där vi skulle äta, men maten var värd att vänta på, för den var väldigt god. Kerstin åt lax och jag valde en spättafilé. Sedan gick vi till taxfree-butiken och handlade lite och sen stod det inte på så var vi framme i Grisslehamn igen och resten av hemresan blev ju som utresan, med stopp vid Roslagsstoppet och sedan Värtahamnen, där jag tog adjö av Kerstin för den här gången, men det dröjer nog inte så länge innan vi ses här på Gotland.

Vi kom till Nynäshamn i god tid och fick komma ombord på båten redan strax efter sju, trots att den inte skulle gå förrän kvart över åtta! Så innan båten ens lagt ut hade jag ätit en halvportion köttbullar med potatismos och inhandlat en tidning och slagit mig ner i aktre salongen, där vi hade våra platser. Jag slumrade lite, jag läste och löste korsord och rätt vad det var var vi framme i Visby igen efter några väldigt trevliga dagar på Åland.

Tack Per-Axel, Sig-Britt och alla trevliga medreseärer!

Nu är det vardag igen. I dag startar SPF upp sommarkubben i Sicklingsparken, men jag vet inte om det blir något av, för det småregnar och ser lite ruggigt ut. Vi får väl se hur dagen utvecklas.

Trevlig måndag!

15 reaktioner till “Åland 23 maj – Hemresa

 1. Många trähus i Mariehamn är ritade av en kvinna som jag skrivit om i ett inlägg under rubriken föregångarkvinnor, och kyrkan är ett verkligt vackert verk av den kända arkitekten Lars Sonck. Noterade du tre rondeller i norra ändan av Mariehamn? De har fått härliga folkhumornamn: den som ligger närmast flygfältet kallas Flygfisken, följande österut kallas Lutfisken (den ligger på lite olika höjd) och den närmast stan som har fem ”utgångar” kallas Bläckfisken! Den finns rätt nära sjukhuset, där en gata helt officiellt heter Bättringsvägen! Ha en bra dag!

  1. Njaa, de där rondellerna tänkte jag inte på, men det var fyndiga namn både på dem och på gatan vid sjukhuset.
   Ha en bra dag själv!

  1. Jag ser att jag har fotat samma byggnad som du har med i ditt inlägg. Ligger nära Park hotell. Kul!

 2. En bra och intressant resa på alla vis och trevliga medresenärer dessutom. Själv har jag aldrig varit på Åland för det ligger liksom inte nära till för oss alls.
  Här är vädret ganska så tråkigt och regnet hänger verkligen i luften.

  Kram och ha en bra dag!

 3. En bra sista dag och även en bra hemresa. Dagarna går fort när man har trevligt. Sjökvarteren såg besöksvärda ut och din sista bild där med båtarna, båthuset och den lilla kyrkan är fantastisk!
  Vädret här är härligt omväxlande … lite regn och lite sol. Gläder mig mycket åt att vi fått ca 40 mm hittills i maj! Välbehövligt!
  Kram

  1. Jag blev mycket nöjd med den bilden. Få se om det kanske går att göra en header av den. Ni har fått mer regn än, för jag tror att vi fått knappt 20 under hela månaden.
   Kram

 4. Jag tycker att jag har haft en både trevlig och informativ resa till Åland, varför skall man alltid häva sig iväg långtbort i stan, det finns ju så mycket intressant på nära håll. Och att få umgås med dig och de andra trevliga ”gutarna” !
  Tack för din härliga resebeskrivning med alla ortsnamn och fina foton!
  Jätteklem till dig 😍😍😍

 5. Först och främst: Vilken underbar bild du har som din header nu! Snyggt fotat!
  Jag tycker att det verkar som ni har haft en jättetrevlig resa och fått se och uppleva mycket. Nu ser du antagligen på Åland på ett helt annat vis än förut!
  Växlande väder här idag, inget regn, men vi fick 10 mm i natt!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Tack, fotot blev faktiskt bra!
   Åland är väldigt fint och äldste sonen och hans Carina har en stuga där. Om du tar upp en av kartorna och tittar längst upp till höger på den, så finns det en ö där som heter Åva, där har de sitt sommarparadis. Jag har varit där en gång. Det tar 3,5 tim dit med färja från Hummelvik på Fasta Åland.
   Kram

 6. För längesedan var vi över till Mariehamn i samband med sommarsemester, men jag minns ingenting om hur det såg ut. Minns till exempel inte att det finns så fina gamla trähus där och allt annat som du visar och berättar om! Ja, det var ju bra att ni hann med den där morgonpromenaden!
  Ja, ni verkar nöjda med resan och hann mycket… i lagom takt!
  Tycker också att ditt foto i din header är mycket vacker!
  Må gott!
  Kram Gunilla

  1. Det är verkligen en fin liten stad, ändå hann vi inte se så mycket av den, vi var ju mesta ute och for.
   Må så gott själv Gunilla! ♥

Kommentarer är stängda.