Åland 22 maj

Det händer mycket den här söndag med både EU-val och Morsdagsfirande. Jag hade tänkt gå och lägga min röst nu på förmiddagen, men det blåser och regnar och det är inte ens 10º varmt, så jag avvaktar nog lite. Regnet får man väl se som en morsdagspresent förstås, för det behövs. Jag klippte gräset igår så det passar alldeles utmärkt.

Här fortsätter resereportaget från Åland:

Textens blå siffror och text hänvisar till de blå siffrorna på kartan

Onsdagen den 22 maj var det dags att åka österut till socknarna Sund och Vårdö. Första stoppet blev vid ruinerna efter fästningen Bomarsund där vi besökte museet Telegrafen 6. Där vi fick gå in och se en film om fästningen, som började byggas  år 1832. Innan den ens var färdig förstördes  den dock på bara några dagar, då den sprängdes av britter och fransmän i augusti 1854. På avstånd kunde vi också se Kastelholms slott.

I museet kunde man se de här vackra damerna.

Sedan fortsatte vi ut i till ön Simskäla och på väg dit fick även vara med om att åka kabelfärja på två ställen. På  Västra Simskäla 7 togs vi emot av ännu en lokalguide, Bosse Alnäs som berättade om Anni Blomqvist som skrivit sina böcker om Maja och Janne. De har även filmatiserats och gått på tv som serie.

HÄR finns en länk till filmerna, som utspelar sig mellan åren 1842 och 1899 och skildrar en skärgårdskvinnas liv från ung kvinna, som mor och som gammal.

Vi blev uppdelade i två grupper som fick turas om att gå och titta inne i huset och i båthuset. Inne i huset hittade Kerstin ett par etsningar av vår gotländske konstnär Harald Norrby, som Anni Blomqvist fått i present.

När det blev dags för lunch lämnade vi Västra Simskäla 7 och åkte över till  Östra Simskäla 8 och till Stormskärs Majas kafé där vi fick fisksoppa och Ålandspannkaka med katrinplommonkompott och grädde. Ålandspannkakan påminner om Saffranspannkaka, men är smaksatt med kardemumma i stället för saffran. Ålänningarna var inte lika rika som gotlänningarna i forna dar, påstod Sig-Britt.

Nu åkte vi tillbaka mot Mariehamn igen, men på tillbakavägen hade vi ett  stopp vid resterna av Bomarsunds fästning, som jag nämnde tidigare. Ryssland inledde byggandet av fästningen år 1832 efter att Åland och Finland vid freden i Fredrikshamn 1809 tillfallit Ryssland. Huvudfästningen skulle bli en 290 meter lång halvcirkelformad bestyckad kasern i två våningar, avsedd att härbärgera 2 500 man. Runt huvudfästet planerades sex kanontorn. Det är otroligt vilka planer man hade! Av de planerade kanontornen byggdes bara tre.

Runt fästningen växte det upp en stadsliknande bebyggelse, som kallades Skarpan, men när 12 000 franska och brittiska soldater gick till anfall år 1854 använde ryssarna den brända jordens taktik och brände ner hela staden och fästningen, som inte ens var färdigbyggd,  sprängdes vid anfallet.  Vi gjorde ett besök vid resterna av ett av kanontornen; Notvikstornet 9.

Vi hann med ännu ett stopp på hemvägen och det  blev ett besök på ett friluftsmuseum som hette Jan Karlsgården 10, där förra årets midsommarstång ännu stod kvar. Innan vi åkte därifrån drack vi busskaffe.

Vi kom tillbaka till hotellet ganska tidigt och låg och vilade oss en stund innan vi gick ut på stan, för den här kvällen fick vi ingen middag på hotellet. Vi hittade ett väldigt trevligt ställe, en restaurangbåt som både hade god mat och bra service.

Hos F.P. von Knorring åt vi oxfilé med bearnaisesås och pommes frites och drack en flaska gott rödvin till det. En restaurang man verkligen kan rekommendera!

Efter ännu en trevlig dag väntade bara en natt och en frukost till på hotell Savoy. Tiden går fort när man har roligt och nästa dag var det redan dags för hemresa, men lite hände det den dagen också, så det tar vi i morgon.

Fortsättning följer!

8 reaktioner till “Åland 22 maj

 1. Vilken trevlig resa och så mycket ni har sett! Precis så vill jag att en resa ska vara om det inte är en renodlad sol- och badsemester!

  Kram

  1. Visst är sol och bad trevligt också, men en och annan sån här resa är ett bra ombyte i vardagen. Kram

 2. I detta regnrusk var jag sugen på att se hur du har haft det i Åland. Min vana trogen kommer jag att läsa ditt resereportage baklänges. Du förstår säkert vad jag menar.
  Kram Bosse
  Ps. Det verkar som det håller på att ljusna.

  1. Lite bättre har det blivit, men någon promenad till Stenstugu blir det inte. Jag har beställt hämtning. Kram

 3. Er resa verkar varit helt perfekt när det gäller variation av olika besök. Den sortens resor uppskattar jag nog mer än solresor numera. Kanske för att jag inte tål solen lika bra som förr. Kram

  1. Jag tål kanske solen fortfarande, men jag har inte samma tålamod längre. Det är bortkastad tid att bara ligga där och sola.
   Sitta i skuggan och läsa är bra mycket trevligare.
   Kram

 4. Roligt att se en bild på Bosse! Honom har jag träffat i olika skeden av mitt liv, en speciell person! När jag senast besökte Bomarsund fick jag äntligen tag i en bra bok om fästningsområdet. Och om man orkar lyfta en av kanonerna vid Notvikstornet får man ta den med sig hem! Synd att ni inte hann till Smakbyn, den ligger ju vid Jan Karlsgården och Kastelholms slott – och Micke är en trevlig filur och en superb kock och i den restaurangen finns det utrymme mellan borden! Trevligt att läsa om dina upplevelser!

  1. Kul att läsa dina kommentarer Märta och få tips om ännu fler saker man kan besöka, för vem vet, jag kanske kommer igen ett annat år.
   Kram

Kommentarer är stängda.