Let´s dance – Åland 21 maj

Det är en solig, men blåsig lördagsförmiddag och i dag sov jag länge och vaknade inte förrän klockan var nästan halvnio. Jag satt och såg på Let´s dance igår kväll, men orkade inte ens vänta tills resultatet kom utan gick till sängs vid tiotiden. I dag kunde jag konstatera att det blir final mellan Magdalena och Kristin och det var väldigt roligt. Lancelot är duktig han också, men det är alldeles för få kvinnliga dansare som vunnit den här tävlingen. Från 2006 är det 11 män och bara 4 kvinnor som vunnit, nu bättras statistiken på. Får du inte siffrorna att gå ihop kan det bero på att 2015 var det en extra omgång; Let´s dance 10 år, då Ingemar Stenmark vann och 2016 gick även Let´s dance Junior.

Nu har jag klarat av morgonkaffet och löst Sudokut i GA, så nu ska jag fixa till mig lite och åka en sväng upp på gravarna. Det är ju Mors dag i morgon.

Här kommer del 2 av Ålandsresan!

Tisdag 21 maj:

Vi fick sovmorgon på tisdagen och det var skönt att få äta frukost i lugn och ro. Klockan 10 skulle vi åka på utflykt tillsammans med en lokalguide som visade sig heta Sig-Britt och hon var enormt duktig och trevlig. Lugnt och sansat och med sin vackra finlandssvenska berättade hon om Åland för oss i två dagar. Mycket fick vi reda på och även om det är svårt att ta till sig så mycket information på kort tid, så sitter kanske något kvar i alla fall. Vi förundrades bland annat över den röda graniten och fick lära oss att den heter rapakivi på finska, eller enligt Sig-Britt ”rutten granit”.

aland
Textens blå text och siffror hänvisar till de blå siffrorna på kartan

Den här dagen började med en rundtur per buss i  Mariehamn 1 med omnejd och vi fortsatte långt söderut innan vi vände och satte kursen mot Getabergen 2 i norr. På vägen passerade vi flera stora äppelodlingar, som just börjat blomma. På Geta var det enormt vackra vyer och vi undrade varför det stod så många bilar parkerade där, är man inte såg  till några människor? Det finns många fina vandringsleder där och folk befanns sig ute i naturen, fick vi höra senare.  I restaurangen stod lunchen uppdukad och de bjöd på en assiett sallad som förrätt och sedan pannbiff och potatis och så kaffe och en kaka. Mycket gott och trevligt!

På vägen till Geta hade några passagerare sett en gård med en massa gamla traktorer och maskiner och Per-Axel, som alltid vill försöka tillfredsställa sin gäster, pratade med guiden, som tyckte att vi kunde köra in där och se vad det var för ett ställe. Två män kom och låste upp för oss och tog emot oss på bästa sätt och vi fick gå runt och titta på allt i huset med gamla prylar och ett museum med gamla bilar. Stället heter Geta Nostalgi och Motormuseum 3.

Nu var det dags för ölprovning på Stallhagen 4. Där vi först fick en massa information om företaget och produktionen innan vi fick gå in i bryggeriet och titta. Det hela avslutade med att vi fick smaka av fyra sorters öl. Jag är ingen ölälskare och det var faktiskt inte något av de här sorterna som föll mig i smaken och Kerstin tyckte nog likadant, men det var en trevlig stund i alla fall. Avslutningen var givetvis en vända in i butiken.  Kerstin hade lyckats hitta en sorts öl som hon tänkte köpa med sig några burkar av till maken, men det visade sig att just den var slut, så det blev ingen öl inhandlad.

Från Stallhagen fortsatte vi till Lemland och Skeppargården Pellas 5, som är ett hembygdsmuseum och minnesmärke över de åländska böndernas sjöfart och Sig-Britt berättade för oss om  familjen Eriksson som en gång byggde och brukade gården. Freja, som bor där i dag, har kommit hem till Åland efter ett händelserikt liv i bland annat Sydafrika och hon satt nu i köket och sålde böcker och andra souvenirer. Elden kom lös på gården en jul för ett antal år sedan och huset höll på att brinna ner, men Freja berättade att de hade haft det bra försäkrat och kunnat bygga upp den igen. När vi gått runt både ute och inne blev det busskaffe och sedan åkte vi tillbaka till vårt hotell.

När vi kom tillbaka till hotellet sträckte Kerstin och jag ut oss på sängarna och tog igen oss ett tag. Vi hade mycket information och nya intryck att smälta och dessutom var det en väldigt varm dag. Det var säkert upp mot 25º när det var som varmast. Middagen åt vi gemensamt på hotellet och där fick vi en härligt god lax och i dag blev det ett glas vitt.

Efter maten satt vi receptionen en stund och såg på ishockey tillsammans med några andra gotlänningar, men sen gick vi upp på vårt rum och såg på något annat på tv tills det var dags att sova.

Fortsättning följer!

26 reaktioner till “Let´s dance – Åland 21 maj

 1. Jag älskar gamla skrivmaskiner. Om jag hade haft råd, och inte minst plats, så skulle det vara något jag skulle kunna samla på. Men jag nöjer mig med den gamla Erica jag har. Den kommer från mitt föräldrahem och var den maskin mamma skrev fakturor och avskrifter på. Avskrifter gjordes av godkända skrivare innan man kunde kopiera betyg och andra dokument. Det är också den maskin jag själv skrivit uppsatser och skolredovisningar på innan ”ordbehandlare” blev var mans/kvinnas egendom.

  Kram

  1. När jag gick på en kontorskurs när jag var 18 år fick jag lära mig skriva maskin och för att träna gick jag hem till en tant som hade just en sån här skrivmaskin, så det var väldigt roligt att få se den.
   Kram

 2. Vilken trevlig och intressant resa. Jag tycker om att få se och uppleva mycket vilket ni verkar ha gjort. Öl är inte min favoritdryck så jag hade föredragit en vinprovning i stället men man kan inte få allt 😉

  Kram och ha en härlig lördag!

 3. Vilken trevlig resa det verkar ha varit. Ska bli kul att höra mer om den. Jag tycker också att de två danspar som blev kvar till finalen är de två bästa. Kram

 4. Vilken trevlig och innehållsrik resa du varit på Ingrid! Nu får du vila upp dig lite, för visst tar det på krafterna med alla nya intryck och allt man får se?! Ha det gott!

 5. Det finns en stor tenor från Åland, han är låång och har en röst med en massa decibel. Han brukar berätta om en sång som kommer från Geta, en lång, lång historia – tills han börjar sjunga O sole mio… En härlig typ. När man kommer ner från Getabergen och svänger in på ”stora vägen” så är du inte långt ifrån Karin på Pettas… På Stallhagen roade jag mig mest att fotografera den största karln i sällskapet vid bilen, och en av de mindre vid tunnan… Öl är inte heller min favoritdryck.

  1. Tack Märtha, du fick jag lite kläm på var Karin på Pettas håller till. På tal om stor, det arbetade en enormt stor karl på Stallhagen, han måste ha varit minst 2.30 lång. Kram

 6. Ni har verkligen fått se och höra mycket på Åland! Jag älskar att lära mig nya saker och få en guidning av platser jag besöker, sen får man ju se vad man kommer ihåg…
  Även jag hade fördragit vinprovning; öl dricker jag bara på varma semesterresor och då helst ett mörkt, lite beskt och sött öl.
  Och även jag tycker att det är rätt par, som är kvar till Let´s dance-finalen
  Det blir spännande, men nog tycker jag att Kristin är värd att vinna; hon har ju varit helt out-standing hela programmet!
  Ha det så gott, kramar, Monica

  1. En bra guide är guld värt och Sig-Britt var otroligt duktig och trevlig.
   Jag hoppas också att Kristin vinner!
   Kram

 7. Tack för ytterligare en härlig dag på Åland! En bra guide är guld värd! Så roligt att läsa och se dina bilder! Det är många år sen vi var där – ja, förutom någon färjetur till Mariehamn då 🙂
  Även om jag inte sett alla program, så tycker jag att Let´s dance är ett trevligt program och jag håller också tummarna för Kristin.
  Kram

  1. Visst betyder guiden väldigt mycket och Sig-Britt var väldigt duktig.
   Det blir spännande att se programmet på fredag!
   Kram

 8. Så härligt att vädrets makter vad med er! Vilken trevlig resa och en bra guide är så viktigt för helheten. Jag skulle gärna vilja gå på någon av vandringslederna, ser så vackert ut! Och så mysigt och intressant med ett besök på ett museum – fullt med gamla fina saker. Ja, verkligen nostalgi!
  Vin provning har det blivit ett antal i samband med våra resor till Italien, men ölprovning har jag inte varit på. Visst kan det vara gott med en kall öl, då det är varmt. Men jag föredrar ett glas kallt vitt!
  Kram Gunilla

  1. Jag håller med dig Gunilla! Jag föredrar också ett glas kallt vitt vin framför öl. Ett undantag är när jag är på Sicilien, då dricker jag gärna Birra Messina, som jag tycker är väldigt gott.
   Ha en fin dag! Kram

 9. Ibland kan det bli för varmt och för mycket information. Men helt klart. Jag blir mer och mer sugen på den ön. Beror till en del på att jag är svag för öar. Tack för fina bilder och intressant text.
  På tal om dansandet. Undra hur många gånger som MINST två kvinnor egentligen varit bäst under en säsong. Jag har haft Kristin som min personliga favorit sedan jag såg henne dansa i första programmet. Vilken hög lägstanivå.
  Kram

 10. Jag skulle också behövt vila efter alla intryck! Åland är verkligen trevliga öar! Vi åkte runt för några år sen, men bra med hjälp av guideböcker. Ni kom till flera pärlor!

Kommentarer är stängda.