Glad Mors dag!

Sista söndagen i maj firas Mors dag och det kanske är många som tror att det är en senare tids påhitt, men den har faktiskt firats i Sverige sedan 1919. 1920 gavs det ut en skrift om hur man lämpligen firar Mors dag:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Ledighet från hushållsarbetet vid denna tid var för en kvinna ovanligt, vilket gör dagens symbolik extra stark. En rimlig tolkning är att mors dag, då som nu, ytterst stärker traditionella könsrollsmönster, eftersom kärnfamiljen alltjämt är den sociala enhet som samhället byggs kring.

Något kaffe på sängen lär det inte bli för min del, men jag är bjuden till Stenstugu och är befriad från allt hushållsarbete under söndagen. Barnen har lovat att laga maten helt enligt anvisningarna och jag tror att det kanske blir en blomma och/eller någon liten gåva också.

Ha en härlig Mors dag!

17 reaktioner till “Glad Mors dag!

 1. Inget kaffe på sängen här heller – har aldrig varit så förtjust i att äta frukost i sängen heller.
  Men hushållsarbete slipper jag inte undan – jag har ju bjudit barnen och deras familjer på smörgåstårta, som jag förberett idag.
  Vi firar både Mors dag, våra födelsedagar och vår 55-åriga bröllopsdag (egentligen 30:e maj), så då blir det kalas. Hoppas bara att det blir fint väder, så att vi kan sitta ute…
  Ha en fin dag på Stenstugu med dina barn!
  Kramar, Monica

  1. Så mycket ni har att fira i dag. Ett varmt grattis både till födelsedagarna, bröllopsagen och mors dag. Här är det regn och rusk – hoppas ni har bättre väder.
   Kram

 2. Det lär inte bli något kaffe på sängen här heller. Möjligen kan jag få dela torrfoder med pojkarna. Om jag är snäll. Men vid närmare eftertanke så vill jag nog hest ha kaffe och då får jag väl hjälpa dem lite att ordna det.

  Ha en fin söndag och Mors dag!
  Kram

 3. Kul läsning … mycket har ändrats med åren 🙂
  Inget kaffe på sängen för min del heller … det är bara jag som är vaken 🙂
  Jag slipper laga mat i alla fall, då vi är bjudna på restaurangmiddag – och det ska bli trevligt 🙂
  Önskar dig en fin dag vid Stenstugu!
  Kram

 4. Inget kaffe på sängen, men väl te av maken som jag får nästan varje morgon! 🙂 Vi har vårt lilla barnbarn här och vi ska senare idag ”lämna tillbaka henne!” ❤ Fick jättegod rabarberkaka och kaffe igår, då vi kom för att hämta lilla O. Och idag när vi har "återlämnat henne", så far vi en bit till och då blir det middag hos yngsta sonen i hans och sambons nya fina hus!
  Önskar dig en fin dag vid Stenstugu!
  Kram Gunilla

 5. Kaffe på sängen blev det inte här heller men det gick att komma upp ändå. Vi brukar ses alla på lunch men i år blir det en decimerad skara men det går det med.

  Kram och ha en härlig mors dag!

  1. Kaffe på sängen klarar man sig utan tycker jag. Det är nästan lite besvärligt.
   Hoppas er dag blir fin trots att alla inte kan vara med. Kram

 6. Du får en trevlig mors dag. Vi har aldrig firat mors eller fars dag på det sättet. För mig har det alltid varit ett geschäft. Vill mer ha uppskattning i vardagen och det har jag fått. Ha en riktigt skön mors dag! Kramar

 7. Kaffe på sängen blir lite svårt eftersom jag bor ensam. Dessutom har jag aldrig gillat kaffe på sängen. Det blir så mycket smulor! Middag hos barnen däremot gillar jag, så det blir det på eftermiddagen. Ha en riktigt bra Mors Dag, Ingrid!

  1. Jag är hemma igen efter en härlig dag tillsammans med barnen. Hoppas att du också haft det bra i dag Kina! Kram

Kommentarer är stängda.