Krisberedskap

Just nu 6-12 maj pågår årets Krisberedskapsvecka och jag känner mig verkligen orolig. Hur allvarligt är läget egentligen? Här på Gotland där hela försvaret lades ner för bara femton år sedan rustar man nu för fullt.

MSB skriver:

Med anledning av det försämrade säkerhetspolitiska läget och den återupptagna planeringen för att hela samhället ska kunna agera vid höjd beredskap och ytterst krig vill regeringen att informationen om hur befolkningen kan förbereda sig ska bli bättre, både på nationell och lokal nivå. Krisberedskapveckan är en del i detta arbete.

Här på Gotland har en familj testat hur det är att leva utan el och vatten nu i helgen och de kom fram till att det gick rätt bra. De grillade korv, spelade brädspel och spolade toan med hjälp av en hink vatten.

Jag minns en vinter för många år sedan då vi verkligen fick prova på vad som händer om man blir av med elen en längre tid. Jag kommer inte riktigt ihåg hur långvarigt avbrott det var, men säker mer än ett dygn.

Det blev kallt i huset, men vi hade vedspis i köket och en kakelugn i vardagsrummet och där kunde vi elda.

Vatten fick Åke köra på Klinte och hämta. Vi hade en stor vattentank som vi använde sommartid och det skulle hem en hel del, för det var ju inte bara vatten till hushållet, utan till alla djur också. Ladugården var full av mjölkkor och ungdjur och de dricker mängder, särskilt korna.

Mjölkmaskinen fungerade ju inte heller utan el, men vi hade en bensindriven motor, som vi använde på somrarna till det portabla mjölkhus, som vi hade när korna gick ute på bete, och den motorn kunde Åke koppla in och driva mjölkmaskinerna i ladugården med. Mjölken gick ju inte att kyla, eftersom det inte fanns någon el till tanken, men jag har för mig att Åke ringde och beställde extra hämtning. Sedan var det vattningen av djuren och det var ett drygt jobb att gå runt med spann, så att de fick dricka. En ko kan dricka upp till 100 liter vatten per dag.

När huset blev riktigt utkylt, klädde jag på mig och gick ut i ladugården och ryktade kor. Det höll mig varm! Barnen var ju i skolan som vanligt och när de kom hem höll vi oss i köket och framför kakelugnen i vardagsrummet.

Det där dygnet var verkligen en test av vad som händer om krisen kommer!

18 reaktioner till “Krisberedskap

 1. Ja, hur oroliga ska vi vara? Det är svårt att svara på, men tokigt att inte ha något försvar alls mer eller mindre! Hela Sveriges försvarsmakt har ju mer eller mindre blivit nedrustad och nu rustas det upp igen. Men ska jag vara ärlig, så oroar jag mig mer över klimatfrågan. Igår på Rapport talade de igen om hur allvarligt läget är. Både djur – och växtarter kommer att försvinna från jorden för alltid! Jag blev minst sagt ledsen. Men det finns också hopp!
  Ja, vårt samhälle är mycket sårbart. Minns en nyårsafton här för många år sedan. Det snöade kraftigt och strömmen försvann och var borta i över ett dygn. Vi fick ju ha ytterkläder på oss inne, för att kunna hålla värmen. Vi var beredda att flytta in i vår husvagn som vi hade då. För där hade vi ju gasol, så att vi kunde laga mat och värma oss. men strömmen kom tillbaka….
  För er del måste det har varit ett tufft jobb med alla djuren också!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram Gunilla

  1. Jag håller helt med dig om oron för klimatfrågan och vad vi håller på att göra med det här jordklotet. När jag såg nyheterna igår satt jag och tänkte att det inte är underligt att användningen av antidepressiva mediciner ökar i Sverige. Man ska vara stark, om man ska orka vara glad och positiv, när man hör alla undergångsprofetior.
   Ha en fin dag du också Gunilla!

 2. Att vara utan el och vatten får vi prova på ibland, men det är endast korta stunder tack och lov. Trots det hinner man tänka efter hur det skulle kunna vara att alltid ha det så. Det är absolut inget man önskar. Kram

 3. När vi bodde i Arkhyttan så hände det att det blev strömlöst, eller värre när brunnen sinade så vi fick hämta vatten hos grannen till hästarna.
  Men man blev ganska härdad.
  Kram/Kicki

 4. Jag har varit med om en del strömlöshet och det fick gå, man klurar ut olika lösningar. Men roligt är det inte! Och i längden ohållbart.
  Jag tänker också på klimatfrågan och hur våldet sprider sig. Tycker synd om barnbarnen. Fast det är bättre att lätta upp humöret och köra på 😀
  Kram, Gerd

  1. Ja, skulle man tänka på allt elände som väntar kommande generationer skulle man nog få sälla sig till skaran som äter antidepressiva.
   Kram

 5. Det moderna samhället är mer sårbart tror jag för allt är beroende av el och teknik. Få människor tänker utanför den boxen och har någon beredskap. Vi har ingen alternativ värmekälla så det skulle snabbt bli kallt… Ibland behöver man tänka till en smula.

  Kram

  1. När vi byggde om köket på Stenstugu tog vi bort vedspisen, Det hade man aldrig gjort i dag….
   Kram

 6. Som de flesta andra, så är vi här väldigt dåligt förberedda på om el och vatten skulle försvinna. Vi har direkt el som enda uppvärmningskälla i vårt hus, så här skulle snabbt bli utkylt! Men min syster (och granne) har öppen spis, så vi fick väl kampera hos dom…
  Men vi får väl hoppas och tro, att det inte går så långt som till krig!
  Förstår att det måste ha varit jobbigt att bära vatten till alla era djur på den tiden!
  Tänk att en ko kan dricka 100 liter om dagen – där lärde man sig något nytt!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Jag är inte alls förberedd om det skulle bli ett långvarigt elavbrott. Ingen värme, inget vatten, ingen extra mat……
   Ska kossan kunna producera 30 l mjölk eller per dag mera, vill det till att den har resurser att ta av. Kram

 7. Det här är verkligen något jag stör mig på. Militärerna är rädda om sina jobb och drar igång de här skrämselorgierna för att få mer av statsbudgeten.
  Förr hade vi beredskapslager, nu ska var och en ha ett eget beredskapslager i sitt hem. Vad är det för dumheter?!!
  Vore det på riktigt skulle man ju se till att återupprätta beredskapslager för landets befolkning. Istället ska vi lagra stora mängder vatten (!) i dunkar hemma (minst 60 liter) och en stor mängd konserver och torrvaror som sedan ska cirkuleras så de alltid är färska. Maten ska räcka i 14 dagar, minst. Helst längre. Hur många har plats för ett sådant lager. Speciellt om man är många i familjen.

  En annan sak som jag tycker är allvarlig är att man skrämmer upp människor som redan innan har en ångestproblematik. Så onödigt!

  I Kista med omnejd hade vi två mycket omfattande strömavbrott i början av seklet, minns inte om det var 2001 eller 2002. Vi var utan ström i flera dygn. Eftersom en massa servrar står i Kista så påverkades hela landet av strömavbrottet eftersom många bankservrar gjorde att betalkort och bankomater inte fungerade.
  Men militären körde ut vatten och man kunde hämta det om man behövde.

  Läste en insändare helt nyligen som ansåg att man skulle lägga pengar på vården istället för att rusta upp och förbereda sig för krig.
  Till exempel skulle ju de 1,1 miljarder som NKS ligger backa kunna ses som en droppe i havet om man jämför med försvarsbudgeten. Istället ska det sparas och i praktiken betyder det att både patienter och personal är med och betalar av på den skulden.

  Men folk är ju beredda att avstå vad som helst åt militären om man så bara knystar om ”ryssen” och terrorism. Folk saknar kunskap och det är det man utnyttjar.

  Bortsett från ovanstående så önskar jag dig en bra tisdag!

  Kram

  1. Varmt tack för din kommentar! Ja, nog är det skrämmande allt detta med alla varningar för klimatkatastrof, växthuseffekten, krisberedskapen och effekterna av ett jordbruk och skogsbruk som förött jordens resurser. Vad är det för klot vi lämnar över till våra efterkommande? 😦
   Kram

 8. Vi levde ju med stormen Gudrun 2005 och vi var verkligen inte alls värst drabbade, men vi var utan el tolv dygn. Det var besvärligt på många sätt. När jag fjärde dygnet fick åka med frysboxens innehåll till tippen kändes det svårt, faktiskt. Och en tid senare var jag på ett möte med kommunala revisorer för södra Sverige och den kommunens kommunikatör ställde sig upp och var så stolt över att man haft en så fin hemsida under Gudrun. Jag reste mig upp och morrade rätt rejält och frågade honom hur han trodde att folk utan el skulle ha nått den. Jag fick ovationer av dom andra.

 9. Vi på landsbygden klarar oss nog ganska bra vid kris, jag sa NOG bra. Man kan ju varken få bränsle till bil eller kunna betala någonstans men, men den dagen den sorgen. Fast vi kanske inte ska ta så lättvindigt på problemet. När tankarna blir jobbiga då tar jag tag i mitt hantverk!
  Kram Inger

Kommentarer är stängda.