Första maj

Det är lite halvmulet i dag, men på förmiddagen var det ganska skönt väder. Jag låg och tryckte rätt länge innan jag gick upp, men sedan satte jag fart och bestämde mig för att börja dagen med att åka och titta till gravarna och så behövde jag åka och handla lite.

På hemvägen tittade jag in på Stenstugu och pratade med Eva en stund.

Förr var minsann inte första maj någon arbetsfri dag för vår del. Det är ju en period då det är som allra intensivast i jordbruket, eller var kanske man ska säga, för det verkar som om vårbruket börjar tidigare numera. Jag har kollat i mina 10-årskalendrar och det ser ut att ha varit full fart på alla fronter just Valborgsmässohelgen. Jag satte ofta potatis och gjorde i ordning trädgårdslandet just första maj.

Fram på eftermiddagen
brukade jag gå in och titta på reportagen från firandet av Arbetarrörelsens stora dag på tv; i Moskva var det stora styrkedemonstrationer med soldater som marscherade, fanorna fladdrade och Internationalen spelades. Och i talarstolarna runt om i Europa förde olika potentater fram sina budskap.

Ännu längre tillbaka i tiden innebar första maj att jag och mina syskon fick börja använda knästrumpor och det skulle vara väldigt kallt om vi inte hade dem på just första maj. Mamma planterade alltid penséer till den här helgen och första maj gick vi ut på samhället och tittade på demonstrationståget som gick genom samhället med röda fanor.

Det här fotot skulle kunna vara taget den 1 maj. Knästrumporna och hattarna är på!

Igår eftermiddag tog jag fram solstolen och la mig ute och vilade middag. Jag somnade till, men vaknade av några konstiga ljud. Jag tvivlar på att det är lika skönt ute i dag, men jag ska gå och känna efter i alla fall.

Ha en fin Första maj!

22 reaktioner till “Första maj

 1. Vi har haft kyliga vindar och mulet så det har inte varit trädgårdsjobb. Så fint foto på flickorna och lite annorlunda kläder.
  Kramar

  1. Här har det kommit några droppar, så mycket att marken har ändrat färg i alla fall.
   Så var modet på 40-talet. Kram

 2. Hos oss är det lite svalare i dag men nu börjar det sola upp. Knästrumpor blev det dock inte.

  Kram och ha en fin första maj!

  1. Det har knappast varit knästrumpeväder här heller, men det finns vikingar som går i shorts och kortärmat. Jag mötte en på Konsum. Kram

 3. Utanför Väte kyrka står det
  Tala inte med hat i munnen.
  Man hajar till men det är tänkvärt.
  I Hemse regnade det någon eller några mm här i Visby var det bara lite fukt.
  Kram

  1. Det var också tänkvärt!!
   Här har det blivit så mycket regn att min plastslang rullat ut sig i alla fall. Jag måste skaffa mig en ny regnmätare,
   Kram

 4. Trevliga minnen och bilder! Fina bilder från nu också och klok text! Tynnen … vad betyder det?
  Vi har fått några mm regn idag – verkligen välbehövligt, men alldeles för lite …
  Kram

 5. Mycket har blivit annorlunda sen man var barn inom de flesta områden både på gott och ont. Kram

 6. Knästrumpor fick jag ta på mig på Kristi himmelfärdsdag. Lite ologiskt faktiskt, den ligger ju lite olika. Mamma kallade den dagen första sommardagen.

  Kram

 7. Njae, vi har väl aldrig firat 1:a maj direkt – däremot valborgsmässoafton. Det var en riktig högtidsdag när man var ung. Då skulle finkläderna på, nylonstrumpor och dom högklackade om man hade börjat med såna och så skulle man stå och huttra och frysa framför en brasa på kvällen. 🙄 Ja, alltså framsidan var varm och baksidan iskall! Nu håller man sig hemma och njuter av värmen inomhus istället, mycket trevligare!! 🙂
  KRAM/Susie

  1. Jag håller med dig. Det är bättre att sitta hemma och vill man höra vårsånger går det ju bra både på Valborgsmässoafton och Första maj. Lund´s studentsångare går inte av för hackor! Kram

 8. Valborg och första maj kom ju med lite svalare väder än det varit innan. Jag minns också att man fick börja med knästrumpor då, och det gjorde man, även om man frös halvt ihjäl…
  Ni systrar och er pappa – vilket fint foto, som måste väcka många minnen!
  Vi bodde i Lund i 32 år och då var vi alltid nere vid universitetet och lyssnade på studentsångarna på första maj – härliga minnen!
  Må så gott, kram, Monica

  1. Och jag har lyssnat på dem många, många gånger och jag gjorde det igår kväll också!
   Kram

 9. Vilket fint kort! Vilka minnen som väcks till liv! Jag behöver en puff ibland för att tänka tillbaka på hur det var.

Kommentarer är stängda.