Långfredag

När jag var barn var verkligen långfredagen en lång och trist dag. Man fick inte gå ut och leka, allting var stängt och på radion spelades bara sorgemusik. När vi fick teve kunde man åtminstone knäppa på den och se någon film om Jesu lidande och död.

Förbudet mot nöjestillställningar på långfredagen upphävdes först 1969 och nu är det helt annat. Den här dagen är som vilken annan röd dag som helst då det är fritt fram att åka och handla och jobba i trädgården eller vad man nu kan tänkas hålla på med en ledig vårdag. Här på Gotland finns det en hel del att göra och man kan både gå på påskmarknad, bio, äggjakt och konsert.

Jag har suttit ute hela förmiddag och läst färdigt boken jag började på igår. Liten tvåa med potential av Camilla Davidsson visade sig var en riktig bladvändare, precis som Yvette, som jag fick låna den av, påstod.

Det har varit kallt i natt och termometern visade att det varit nästan -5º som kallast, men solen skiner i dag och till att börja med var det riktigt gassigt på min terrass, men fram mot lunch började det blåsa lite kalla vindar.

 

I eftermiddag kommer lille Fridolf med husse och matte hit och äter lite långfredagslax tillsammans med mig, för det hör till traditionen att vi äter fisk den här dagen.

Ha en lugn och skön långfredag!

16 reaktioner till “Långfredag

 1. Visst var långfredagarna dystra tillställningar förr. Jag minns den sorgliga musiken och Bergmans ”Det sjunde inseglet” som oftast visades på TV. Roligare kunde man verkligen ha det.
  Visst är boken en bladvändare!
  Så trevligt med besök av två- och fyrbenta i dag.

  Kram och ha en fin långfredag!

 2. Ja, jag minns också dessa l å n g a långfredagar när man var barn och ung. Idag har jag haft fullt upp med förberedelser för morgondagens påskbuffé. Och ikväll är vi bjudna på middag hos mellandottern! Hela familjen samlad för en gångs skull!
  Ha en fin långfredags-middag med son och svärdotter!
  Kram, Monica

  1. I morgon samlas vi på Stenstugu och då har vi knytis. Jag ska ha med mig inlagd sill och ägghalvor dekorerade på olika sätt. Krister gör efterrätt, Bosse ska skaffa olika sorters lax och Eva står för resten. Det brukar bli mycket mat!
   Kram

 3. Så trevligt att Fridolf kommer på besök!
  Sjunde inseglet? Är det den filmen där Max von Sydow spelar schack med döden? Jag har lite svårt att hålla isär Bergmans filmer.
  Ha en bra långfredagskväll!
  Kram

 4. Men oj! Har ni fortfarande så kallt som minus 5? Men det är nog rätt kallt i Stockholm också tror jag. Igår hade vi 23-24 grader här och vi sökte skugga när vi satt ute. Man är inte riktigt van vid värmen. Men det är så grönt och mängder med blommor.Vi ska snart göra oss klara och åka in till stan. Idag står ett museibesök på programmet. Vi tar det lite som det blir, går runt och ser på folk. Dricker lite öl på någon uteservering och njuter av ledigheten. Ikväll ska vi gå på en midnattsmässa. På holländska. 🙂
  Ha en riktigt fin och bra påskafton!
  Kram

  1. Påskafton börjar med en ganska blek sol, men det ser lovande ut ändå. Hoppas ni får en riktigt fin dag och en stämningsfull midnattsmässa. Kram

 5. Ja, jag minns de där tråkiga långfredagarna när till och med godiskiosken var stängd. I dag blir det en heldag i naturum Trollskogen. Det är invigning efter välbehövlig om- och tillbyggnad. Så fint! Ha nu en fortsatt skön påskhelg! Kram från Kerstin

 6. Mina barndoms långfredagar var verkligen långa och så tråkiga. Fick inte gå ut och leka, bara vara inne utan lekkamrater. Vilken plåga. Skönt att det inte är så idag!
  Önskar dej en fin fortsättning av påsken!

 7. Nog var det låångfredag allt, fy katten när man var barn, vi fick inte göra någonting!
  Fast lite hänger det i, städade igår men ville inte hänga ut mattorna…
  Förr åt vi alltid laxpudding med skirat smör på långfredagen, så gott! Barnbarnet har varit hos oss hela veckan och det var inte läge att bjuda henne på det igår, nej, det blev kyckling.
  Kram Inger

Kommentarer är stängda.