Nej se det snöar, nej se det snöar..

…det var väl roligt, hurra! Nej, det är inte alls roligt och jag hade det på känn redan när jag vaknade och när jag stigit upp och försiktigt gläntat på persiennen fick jag se eländet – det har snöat i natt och det fortsätter att komma byar av någon blaskig vit sort. Usch!
Ett tag tänkte jag krypa ner i sängen igen, men jag tog mig samman och gick och hämtade tidningen på dörrmattan och satte mig vid köksbordet med den, mitt vattenglas och morgonens piller. Det kom ännu en snöby och när jag satt där och tittade ut fick jag se två rödhakar som satt på trälisten till rabatten på andra sidan vägen.

Jag älskar rödhakar, för de ser så pigga och uppkäftiga ut och i min iver viftade jag till vattenglaset när jag trevade efter mobilen, samtidigt som jag höll ögonen på fåglarna. Det var mycket vatten i glaset och det flöt ut över hela bordet. Jag räddade tidningen och hämtade en trasa för att torka upp efter mig och nu var givetvis rödhakarna sedan länge försvunna, så dem blir det ingen bild på.

Det får bli en gammal, flera gånger tidigare använd, bild på en sädesärla i stället, för i dag är det enligt Allnakku Langhalus dag. Det är också en kär sommarfågel och vi hade alltid sädesärlor på Stenstugu. Ett år hade ett par fått för sig att de skulle bygga bo i en av traktorerna som stod på gården. De flög ut och in i traktorn i flera dagar.  Åke höll på med vårbruket och till slut var han tvungen att använda den. Han skulle så foderraps på åkern intill huset och det var just den traktor som han hade såningsmaskinen på, som fåglarna valt ut till boställe. De stackars sädesärlorna flög med fram och tillbaka i flera timmar, innan de gav upp och hittade ett annat ställe för sitt rede.

Sädesärlans gutamålsnamn, langghalu, passar bättre till fågeln än det svenska namnet gör, för den äter ju inte säd utan insekter och småkryp. Men lång stjärt har den, vilket langghalu betyder.

Trots vintervädret ska jag ta och skola om mina småplantor i dag, för de börjar bli långa och rangliga och står i väldigt små krukor, så det är nog dags. Jag fick ju hem jord i lördags, så nu har jag ingenting att skylla på längre.

Trevlig onsdag!

 

20 reaktioner till “Nej se det snöar, nej se det snöar..

 1. Så såg det ut hos mig också, när jag vaknade i morse. Men det är ju april.
  Otur att spilla ut, tur det var vanligt vatten, allt annat är besvärligt.
  Ha det fint i planteringslandet! Kram, Gerd

 2. Fy vilket trist väder, idag kommer det inte bli mycket gjort – inte ens i växthuset! 😦 Sädesärlor har jag lite hatkärlek till. 🙂 Dom är mycket sällskapliga och ska alltid vara med när man jobbar i trädgården. Dom är inte heller speciellt rädda för Santos och han bryr sig inte om dom. 🙂 🙂 Men…förra året terroriserade dom mig! Dom älskade att springa på poolskyddet och det hade väl inte gjort nåt – bara dom gett 17 i att bajsa hela tiden! Det hela slutade med att vi var tvungna att spänna en mycket grovmaskigt nät över, då vågade dom sig inte ner på det!! 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  1. De gick väl där och snappade till sig insekter som sökt sig till vattnet. På Stenstugu följde de med gräsklipparen och de var inte rädda för katterna heller. Kram

 3. Vi hade bara 1 grad här i morse men snön slapp vi. Med tanke på att det i princip inte har snöat på hela vintern så behöver det inte komma något nu. Hoppas att det är snabbt övergående hos er.
  Vi har inte så mycket fåglar i vår trädgård för Miss E bruka jaga bort dem.

  Kram och ha en bra dag!

  1. Jag ser inte heller till så mycket fåglar, för här på Odvalds är det massor av katter och de håller efter fåglarna.
   Kram

 4. Idag snöar det inte här men det är 4 grader kallt och en isande nordlig vind.Utanför kurar fåglarna men ingen rödhake (tror inte jag sett någon sådan här) och sädesärllan kommer inte på länge än och tur är det för dom lever ju på insekter och sådana kommer inte än.

  1. Jag tror inte att det har kommit några sädesärlor här heller, Jag får väl höra med Eva, hon bör ha sett dem i så fall.
   Kram

 5. Ser lika tråkigt ut som hos mig … snön känns lite fel just nu, men så är det ju varje april … ömsom sol och ömsom snö.
  Har två små rödhakar här också, men har inte lyckats få dem på bild … visst är de söta!
  Kram

  1. Rödhakar, eller rättare sagt en rödhake hade vi alltid på Stenstugu. Den var där alldeles ensam hela vintern, men rätt vad det var försvann den, för att komma tillbaka nästa vinter. Jag är säker på att det var samma fågel. Jag hade ett jordgubbstorn och där satt den alltid.
   Kram

 6. Det kom lite snö på förmiddagen med det försvann ganska fort trots minus grader.Såg en sädesärla på lunch promenaden och har 2 rödhakar i trädgården sedan några dagar tillbaka.
  Kram

  1. Så trevlig att du också har besök av de fina fåglarna. Här har en del av snön försvunnit, men ännu ligger det kvar i rabatter och krukor.
   Kram

 7. Det var länge sedan jag såg en sädesärla, tyvärr. Det är ju så eleganta fåglar och går där och vippar på sin långa stjärt. Jag minns, att när jag var barn. så hade vi en enbent sädesärla som ofta trippade på vår gång mellan huset och garaget. Den klarade sig tydligen bra med sitt ena ben, för den återkom flera år!
  Kallt och lite blåsigt här idag och när vi var ute på promenad kom det en hagelskur…brrr!
  Hoppas på bättre väder till påsk, vi blir 16 pers här och huset är inte stort!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Med så många personer i huset underlättar det en hel del om man kan vara ute också. Jag tror att det blir fint till påskhelgen! Kram

 8. Sädesärlor är fantastiska, fast jag minns dels en som hela tiden gav sig på sin spegelbild i navkapslarna, stackarn. Sen hade min pappa grustag och dom byggde innanför krossen, jag kan än i dag undra om dom blev döva.

 9. Samma här, men annat är inte att vänta, det är ju trots allt april.
  Men det värsta är att det är så kyligt.
  Kram/Kicki

Kommentarer är stängda.