Ladisdingnus dag

Det har varit en kylig och grå morgon och förmiddag, men nu glimtar solen fram då och då i alla fall. Jag ska till Kupan och jobba ett pass i eftermiddag, men jag går nog inte, utan tar bilen, för SMHI hotar med snö i eftermiddag och jag har ju inte lust att plocka fram stövlarna som  jag fyllde med tidningspapper och ställde undan häromdagen.

Forsythian som jag tog på Stenstugu i lördags är redan helt utslagen. Nu går det fort! Den stiliga tuppen köpte jag på Kupan inför förra påsken. Man kan sätta ett värmeljus i den så lyser den fint på kvällarna.

Ladisdingnus dag, vad betyder nu det? Det kan man läsa i Allnakku:

Uttal och stavning kan variera, men ordet ladisdingnå betyder vårtrötthet. Botemedlet är att samla in flera sorters nyuppkommet grönt, koka soppa och äta den.

Jag har alltid hört att det heter Ladisdinglu, men det kan tydligen variera. Jag tycker att min stavning passar bättre faktiskt. Man dinglar omkring av vårtrötthet. Mot vårtröttheten hjälper kajpsoppa. Fast ännu har jag inte sett några kajpar, men de kommer väl. Jag brukar koka det åtminstone ett par gånger varje vår.

Kupan ja! Jag tror att jag ska sluta jobba där, för jag känner att kroppen inte riktigt gillar det. Ryggen krånglar och när jag kommer hem efter att ha stått där och stampat i fyra timmar är jag ganska mör. Jag tycker ju i och för sig att det är roligt att vara där och få känna att man kan göra någon nytta och inte minst att träffa folk, men  jag har ändå sagt till att jag jobbar månaden ut, sen får det nog vara.  Jag tänker på Dagny Karlsson som har myntat uttrycket ”Man ska inte gamla till sig” och det kanske är det jag gör med det här beslutet, men det är väl genomtänkt, så det blir nog bra.

Ha en fin tisdag!

28 reaktioner till “Ladisdingnus dag

 1. Du gör säkert rätt, man ska inte tvinga sin kropp om den inte vill.
  Du kan ju gå dit ibland och fika och prata, om du vill

  1. Det blir nog bra tror jag! Varje torsdag är mötesplatsen öppen och då träffas de som känner för det och pratar och dricker kaffe.

 2. Kaiparna är på gång. Träffade på en som var ute o plockade i söndags och mina i trädgården är också uppe. Har dock konstaterat att det inte alls är så mycket blåsippor i år. Jag tror en del av mina ute vid vägen har torkat bort.
  Jag ska nog gå ut och ta in ett par forsythiakvistar jag också, det är ju så fin färg på dem.
  Det är trist när kroppen inte hänger med men det är ju onödigt att överanstränga den. Bättre ta det lite lugnt och göra det man vill och orkar.
  Kram/Laila

  1. Jag har inte sett till några, men då måste jag ta mig en ordentligt titt, för det vore bra gott med kajpsoppa.
   Kram

 3. Tyvärr har vi inte kaiplök här, men jag brukar göra ogräspaj på de första nässlorna, kirskålen och lite gräslök … tror jag ska göra det vilken dag som helst 🙂
  Känner man att man får ont, då tror jag inte man ska fortsätta med något – hur roligt det än är. Så jag tror du tagit ett klokt beslut!
  Kram

 4. Snö igen?! Hua! Jag har också ställt undan mina och tönker inte ta fram dem igen den här säsongen. Då stannar jag hellre inne – eller tar bilen.
  Jag tycket nog inte att du gamlar till dig bara för att du vill sluta på Kupan. Du är ändå så aktiv och Kupan kan du ju besöka när du vill. Ofta vill knoppen så mycket mer än kroppen och då gör man klokast i att lyssna på kroppen.
  Ha det gott!
  Solig vårkram!
  Gigi 😊

  1. Nej, det blev ingen snö, men det har blåst isande kalla vindar och jag vet inte hur många som kommit in på Kupan och sagt: Brr… så kallt det är! Jag hoppas att det ändrar sig till helgen.
   Kram

 5. ”Gamla till sig” har jag bara gjort kroppsligen, huvudet är fortfarande med – och varje gång jag tittar i en spegel (vilket inte är ofta) så undrar jag vad det är för gammal kärring som tittar tillbaka. Inuti huvudet är jag nämligen fortfarande mellan 35-45! *fniss*
  KRAM/Susie

  1. Jag hoppas också att jag inte gamlat till mig i huvudet. Själv har jag inte märkt det i alla fall, men andra tycker kanske annorlunda.
   Hälsade på din gulliga make i dag!
   Kram

 6. Ja, man känner nog då tiden kommit att sluta eller att sadla om. Man ska lyssna på hjärtat och kroppen, hur mycket knoppen än vill 🙂
  Forsythian är fin! Här är det också ruggigt värre… jag förde vinterjackan till kemtvätten då det var varmt i slutet av förra veckan… nu skulle jag behöva den då vi bara har +3 grader…
  Kram!

  1. Det är lika kallt här! Men jag hoppas att det blir bättre till helgen, det ser så ut i alla fall.
   Kram

 7. Hoppas verkligen att ni slapp snö ni i eftermiddag! Här är det betydligt svalare än förra veckan, men ändå ca 10 grader och sol idag.
  Vårtrötthet, eller Ladisdinglu, känner vi väl lite till mans så här års. Jag har varit ute och sopat våra bilplatser, det tog en dryg timme och nu känns det i ryggen. Man är inte 20, som jag sa till min man när jag kom in…
  Det är klart att du ska sluta på Kupan om du känner att det blir för mycket! Du kanske kan rycka in som reserv om det behövs någon gång?
  Nu är det strax dags att börja på middagen – hur hann man jobba?
  Kram från mig, Monica

  1. Nog är det märkligt så mycket man hann med när man var i aktiv ålder. Nu hinner man nästan inte med att var pensionär. 😉
   Kram

 8. Det var ett bra beslut tycker jag. Man måste lyssna på sin kropp och göa sådant som den mår bra av.
  Kramar

 9. Jag är inte så bra på att ta vara på naturens skafferi! Det blir mest att handla grönt i butiken och göra till exempel soppor! Idag var här isande vindar, så en värmande soppa hade suttit fint! Det blev kycklingrester istället. 🙂
  Jag har några väninnor som arbetar efter pensionen och trivs med det. Några andra är volontärer. Jag själv njuter av min totala ledighet och har ingen saknad efter något arbete. men det kan ändra sig. Tycker absolut att du ska lyssna på kroppen. Du kan som sagt gå dit ändå för att träffas och umgås.
  Kram Gunilla

  1. Jag har jobbat med än det ena och än det andra sedan jag gick i pension, så nu trappar jag ner och det känns bra. Kram

 10. Som alla andra skriver – det är klokt att lyssna på kroppen, det är allt rätt påfrestande att stå så länge. Du är ju väldigt aktiv i mycket annat, så jag tror inte alls att du gamlar till dig.

 11. Man får lyssna på kroppen när den säger ifrån. Du har varit flitig på Kupan så nu får någon annan ta vid.

  Kram och god kväll!

  1. Ja, jag tycker det och jag berättade om mitt beslut för min jobbarkompis i dag och hon förstod mig. Kram

 12. Ingrid glöm aldrig att du är en fantastisk kvinna, du gör helt rätt sluta när du känner för det, vet ju att du har många andra uppdrag du gör så mycket i föreningslivet👍
  Önskar dig allt gott
  Kram

 13. Jag tycker det kunde vara ”Ladisdingnus dag” idag med. Här är fortfarande vitt på gräset och det har precis gått upp till 0.2 plusgrader. Jag har ingen lust att gå ut idag.
  Det är bara du själv som vet vad som är bäst för just din kropp. Du verkar ha jobbat där länge och gjort en god insats. När ryggen säger ifrån ska man lyssna.

  Vilken fin vas forsythian står i.
  Kram Bosse

Kommentarer är stängda.