Tankar en söndagsmorgonen

Det är en solig och fin söndagsmorgon, men när jag tittar ut genom mitt sovrumsfönster ser jag att hustaken, som ännu ligger i skugga, är vita av frost och det har varit nästan två minusgrader.

I Allnakku står det att det är stainplukkardagen i dag och det är ett välkänt vårtecken.

Stainplukkardagen kan ägnas åt fossiler som bildades för fyrahundra miljoner år sedan, men man kan också plocka sten som behöver tas bort från åkern eller trädgårdslandet.

När jag kom till Stenstugu som tjugoåring var jag totalt okunnig om jordbruk, men jag lärde mig ju efterhand och naturligtvis fick jag vara med på våren när det blev dags för stenplockning, men jag tyckte ju att  karlarna plockade ganska slarvigt, för det låg mycket sten kvar, trots att man sa att det var plockat och klart för sådd. Skulle det verkligen se ut så där? Karlarna tog ju bara bort de stora stenarna och alla små låg kvar. Jag pratade ihop med svärmor och hon höll med om att det inte alls såg bra ut.

Nu skulle minsann vi kvinnor visa hur man plockar sten! Vi gick ut i Storåkern, som ligger intill huset och tog med oss varsin kratta och började räfsa ihop stenarna i prydliga högar. Att svärmor gick med på att göra det förvånar mig verkligen, för det var ju ett rent befängt påhitt. Och vi fick givetvis ge upp ganska snart. Hon hade sina sidor min svärmor, men den gången visade hon en av de bättre!

Massor av stenhögar ligger det ute i markerna.
Många stenhögar har använts till fyllning när man byggt vägar och jag vet att en stor hög med sten, som låg nedanför Storåkern, där jag och svärmor skulle göra så fint, såldes när man skulle bygga ut hamnen på Klinte. Stenar har faktiskt ett värde, även om de ligger i en hög ute i markerna och man får inte ta sten utan att fråga markägaren om lov.

Och man kan göra långa vackra stainvastar av sten från åkrarna

Ha en fin söndag!

6 reaktioner till “Tankar en söndagsmorgonen

 1. När vägen breddades här upp på åsen byggde kommunen ett stengärde som skydd mot en del tomter eftersom det räknades med mycket mer trafik. En skola och ett dagis drog ju med sig mycket bilkörande och vi har en korsning här som är ganska besvärlig. Stengärdet är mycket fint och smälter bra in i omgivningen. Kram

 2. Kan tänka mig din iver som ung bondhustru, att göra fint! Men bondelivet är ju liksom i en större skala än en liten trädgård! Men tanken var god!
  Då har jag faktiskt stulit (😱), för jag har tagit sten på stranden och lagt runt vårt hus…hoppas att det är preskriberat! Och ingen har sagt något…
  Steinvastar är jättefina!
  Ingenstans har jag sett så många stengärden som på Menorca, många, många mil var där.
  Ha en fin söndag, kram, Monica

  1. De här som jag har på bilden finns på södra Gotland, på Sudret som vi säger och de var ganska nedfallna, men för ett antal år sedan fick man pengar från EU för att renovera dem och nu är de hur fina som helst.
   Jag tror nog att du kan vara lugn för den där stölden. Du är nog inte den första som forslat hem sten och grus från stranden. 😉
   Kram

 3. Intressant att läsa om hur det var förr!
  Och fint att svärmor höll med dig och att ni i alla fall gjorde ert försök till att ”snygga upp” 😀

Kommentarer är stängda.