Att resa för mig betyder…

…eller har betytt väldigt mycket!

Nu börjar Orsakullans bloggutmaning gå mot sitt slut och i dag ska det handla om att resa.

Jag har rest en hel del, både i Sverige och ute i Europa och resorna har gått både med färja, buss, tåg, flyg och faktiskt en gång med segelbåt. Färja eller flyg är ju ofrånkomligt när man bor på en ö om man vill ta sig till fastlandet, men när man väl kommer dit finns det alternativ.

Oavsett färdmedel, så har jag tyckt mycket om att få resa och att få se nya länder, att få nya intryck och träffa folk av olika kulturer. Förr, och då talar jag om tidigt 70-tal, innebar en resa till något avlägset resmål en total avkoppling från vardagen hemma. Man visste ingenting om vad som hände hemma och nästan inte ute i världen heller. I dag är det helt annorlunda och det är nästan lite synd.

Förr var också själva resan i sig väldigt spännande och rolig. Så länge vi var två kunde till och med en övernattning på Arlanda vara lockande. Att gå till någon restaurang i SkyCity och sitta där med ett glas vin och en räkmacka och titta på folk och prata om vad som väntade; vad vi skulle få uppleva när vi väl var framme, det var roligt.

Så är det inte nu! Resandet är bara tråkigt, jobbigt och något man måste ta sig igenom. Jag hade en resa inbokat nu i mars, men den bokade jag av, för även om den gick direkt från Visby så tog det emot. När det känns jobbigare än roligt är det nog bäst att stanna hemma.

 

18 reaktioner till “Att resa för mig betyder…

 1. Att resa ensam är ju inte kul. Jag är alldeles för feg för det om man nu pratar om utomlands. Dessutom har jag inte råd men oj så jag skulle vilja resa till måna olika ställen men det får väl bli i nästa liv jag är i alla fall glad att jag fick resa till Gotland och hälsa på dig

 2. Så tråkigt att du avbokade din resa! Men om det känns mera jobbigt än spännande, så är det ju det bästa. Vi brukar ju göra en höstresa varje år, men i höstas blev det ingenting på grund av min envisa huvudvärk. Men vi saknade det, så i år har vi bokat en resa i månadsskiftet sept-okt. Till Kreta igen, men till ett nytt ställe…Jag har fastnat lite för Kreta – småskaligt, lugnt, vackert!
  Och så kan man flyga på bra tider från Malmö, det spelar in; man har blivit bekväm med åren…
  Jag håller helt med dig om att förr var allt med resan roligt och spännande – nu är själva resandet något man måste igenom…
  Hoppas i alla fall att du kommer ut på någon resa snart igen, när det börjar ”suga i res-tarmen”! Rekommenderar Kreta och dit går flyg direkt från Visby!
  Varm kram, Monica

  1. Jag siktar in mig på en resa till Sicilien i höst, för den går direkt från Visby och har jag tur åker min dotter också dit. Kram

 3. Har nästan alltid rest ensam men numera blir det inte av. Har fått diabetes 1 på äldre dagar och då känns det otryggt. Sista resan var till St Petersburg och när jag förklarade för guiden så ville han inte befatta sej med detta.
  Ha en fin dag.
  Kram

  1. Det var en dålig guide tycker jag. Nog ska de kunna hjälpa till så att även den som inte är helt frisk kan känna sig trygg,
   Kram

 4. Jag förstår så väl din känsla och känner igen den. Själva resan till och från målet känns mest som en jobbig transportsträcka.

  Resandet har varit ett livselixir för mig och Mannen i Mitt Kiv under alla år och vi har rest runt både när och fjärran. Nu har lusten avtagit en hel del. Mest beror det på att min käre MiML är i dålig form och känner att han inte orkar, Han har rullstol numera. Ska vi resa någonstans måste vi helt enkelt få mycket hjälp och support av våra nära och kära. Själv klarar jag inte av både rullstolen med honom och bagage – även om man åker med lätt bagage.
  Nåja, vi har en resa inbokad till Grekland i maj tillsammans med familjen och hoppas förstås att vi kommer iväg på den.
  Kram, ❤
  Gigi

  1. Så trevligt att ni trots svårigheter har en resa inbokad. Åker ni tillsammans med familjen så kommer det säkert att bli bra.
   Jag har åkt till Mallorca ett par gånger direkt från Visby och båda gånger har det varit med ett par där mannen är svårt handikappad. Jag beundrar verkligen frun som orkar.
   Kram

 5. Vi tycker nog fortfarande att det är roligt att resa – men inte utomlands! Vi har gjort det så mycket att vi tröttnat, istället är det fastlandet som gäller. Och vi brukade bila runt och bara bo en natt, eller på sin höjd två, på varje hotell. Men nu har vi tröttnat på det med, så förra året hyrde vi ett hus en vecka i Småland och i år har vi redan bokat in en längst ner i Skåne mellan Tomelilla och ystad. Med ålderns rätt så har vi blivit lite bekväma. Det är skönt att ha allt bagage inburet på plats och sen kan man göra dagsutflykter från huset. Ska bli kul…..
  KRAM/Susie

  1. Det låter trevligt, men är ingenting för mig som är ensam. Bussresor däremot gillar jag, för då hittar man alltid någon att prata med och man sitter och äter tillsammans.
   Kram

 6. Om det kändes tråkigt inför resan så var det säkert helt rätt att du avbokade den. Det kommer fler tillfällen framöver.

  Kram

 7. Jag älskar att resa och uppleva. Rest mycket ”ensam”. På de resor jag gjort de senaste åren är man en väl sammansvetsad grupp och ensam är inte ett ord i sammanhanget. Men jag har också rest på mer traditionella resor ensam och fortfarande händer det då att folk i omgivningen tycker synd om mig. Det är fortfarande, på 2000-talet, provocerande att kvinnor väljer att ha sitt eget sällskap.
  Kram

  1. Bussresor är perfekt om man reser ensam och ändå vill ha lite sällskap. Förra årets 3 veckor på egen hand i Puerto de la Cruz gillade jag också och skulle vilja göra något liknande nästa vinter.
   Kram

 8. Det bästa med att resa är själva planerandet – att ha ett resmål att längta till! Vårt favoritland har varit och är Italien. De flesta resor har gått dit med olika upplevelser. Allt ifrån Rom till vandring – och cykelresa. Vi har ännu inte varit utanför Europa. Det har bara blivit så.
  Jag tycker att resandet har blivit lite mindre lustfyllt… Jag är inte direkt flygrädd, men älskar det inte heller! Under de sista två, tre åren har det skett förändringar som jag inte är bekväm med, gällande incheckning och maten ombord på planet. Allt ska man göra själv och/eller en massa tillval som ska göras. Därtill tänker jag på vår miljö… flygandet är ju en del av den globala uppvärmningen. I regel har det blivit en flygresa per år för vår del och så kanske det blir…? Men till hösten blir det en bussresa till Prag och det ser vi fram emot. Men först ska vi njuta vår och sommar här hemma.
  Visste inte att du bor på underbara Gotland! Det hade jag missat. Har varit där, men det är många, många år sedan. Hoppas…. om du så önskar att det blir en annan resa för dig! Till en plats som får dig att åka! Eller så stannar du hemma och njuter av allt det vackra som redan finns omkring dig! Man måste inte resa!
  Kramar Gunilla

  1. Så trevligt med en bussresa till Prag, där har jag varit en gång. Visserligen bara på ett dagsbesök, men det var en fin stad.
   Italien är ju det land jag varit i flest gånger och mest på Sicilien, eftersom min dotter bott där i 30 år, så Italien är ett kärt land och den här helgen firar föreningen Italiens vänner Gotland Primavera Italiana a Visby. Och där är jag medlem och ska givetvis åka till Visby och delta i några av eventen i alla fall.
   Kram

 9. Jag har alltid beundrat dig för att du tagit dig för alla resor även sen du blev ensam.
  Det var ju synd att du tappade lusten för resan nu i mars.
  Vi har aldrig haft ekonomi för att kunna resa när vi var yngre och nu känns det mest jobbigt att ta sig för. Resan för att komma till målet är bara såå trist dessutom.
  Kram/Kicki

  1. Visst är själva transporten väldigt trist och jobbig. Vi får väl se hur det blir med mitt resande i fortsättningen. Kram

Kommentarer är stängda.