En oanad talang jag har…

Gårdagen med Gertrudsgillet blev väldigt trevlig, men upplägget var lite annorlunda i år än tidigare.  Eftermiddagen började med kaffe, sedan blev det årsmötesförhandlingar och efter det underhållning och inte förrän fram mot halv fem blev det mat. Då var jag jättehungrig. Maten smakade mycket bra och allra bäst var Janssons frestelsen. Den var väldigt god. Några minuter före sex var jag hemma igen.

I dag har jag haft besök av två killar som skulle kolla ventilationen. Föreningen har beställt en OVK, Obligatorisk VentilationsKontroll och jag hade för dåligt flöde i min fläkt, så den ökade de på, plus att de öppnade ventilerna över fönstren, men dem har jag stängt till igen. Man kan ju inte släppa ut den goda värmen. Jag får öppna dem igen när det blir lite varmare, för ännu är det kallt ute och i dag blåser det som attan.

Så var det det där med den oanade talangen som Orsakullan vill ha reda på. Jag kan bara komma på en enda oanad talang! För övrigt är jag synnerligen ordinär och talanglös.

Nej, det enda som dök upp som en oanad talang var min goda hand med kor. När jag kom till Stenstugu var den totalt oanad inte bara för mig, utan även för omgivningen. Förutom mjölkning och det dagliga arbetet i ladugården, har jag hjälpt till att förlösa många kalvar och jag kunde till och med sätta dropp på kor när de fått kalvförlamning.

När en kossa är nykalvad och mjölken rinner till,  kan hon får kalvförlamning. Kalciumhalten i blodet blir för låg och hon blir liggande och kan inte resa sig. Då fick man ringa efter veterinären och han kom och gav kossan dropp med kalciumlösning. Den sattes inte in i någon åder, utan tömdes sakta in under huden och där la vätskan sig som en bulle och sögs upp av kroppen.  Efter någon halvtimme var kossan återställd och kunde resa sig. Jag fick lära mig att göra det själv och då ringde veterinären bara in ett recept till apoteket och så fick vi åka ner och hämta lösningen och sedan satte jag droppet.

Jag var till och med ute på andra gårdar och hjälpte till med det. Fast nu var det lite skryt, det hände nog bara en gång att veterinären ringde och frågade om jag kunde hjälpa en granne.

Nu regnar det igen!

 

25 reaktioner till “En oanad talang jag har…

 1. Jag tror att du undervärderar dig själv. Du är ju med och skriver protokoll och är med i föreningar och att ha hand om kor är ju en egenskap som är nog så värdefull för kor kan vara rätt besvärliga om man inte är komänniska. Jag älskar kor.

  1. Jag tycker också väldigt mycket om kor. På sommaren när de gick ute kunde jag sitta och titta på dem hur länge som helst. Det var så intressant och se deras sociala beteende.

 2. Var inte så blygsam. Självklart har du flera talanger.
  Men jag känner ju med mig själv att tidigare talanger nog inte skulle platsa idag.
  Kram

 3. Du har ju stor talang då det gäller IT. Du har ju skapat flera bloggar genom åren. Du är duktig både på att skriva och fotografera.
  Du vann ju en bloggtävling samtidigt med med för ca 10 år sedan.
  P-O

  1. Tack snälla! Jag tänkte inte på att man kan se det som en talang.
   Visst, det är nio år sedan vi tävlade! Tänk så roligt det var! Kram

 4. Du har många talanger och det där att starta många olika bloggar är skickligt. Fast tekniskt sett borde de funka bättre, plattformarna strular för mycket.
  Intressant fråga. Tänker efter själv. Har jag någon oanad talang? Det vete sjutton.
  Kram!

 5. Ja, jag håller med alla föregående ”talare”! Du har massor av talanger, som jag beundrar dig för! Bara att du, som nybliven änka, har orkat ta itu med allt föreningsarbete du gör! Och att du vågar resa alldeles ensam! Du är en stark och självständig kvinna , som dessutom förstår sig på kor!!!
  Jag gillar kor, men jag är lite rädd för dem – dom är väldigt stora…
  Kramar till dig!
  Monica

  1. Tack Monica det värmde! Visst är kor stora, men nästan alla är väldigt snälla och ganska dumma.
   Kram

 6. Det var ingen dålig talang Ingrid. Här ute på landet där jag bor går grannens kor ute i hagarna på sommaren och då brukar jag stanna och prata med dom, men det är den närmaste kontakten jag har med korna. Dom har förresten väldigt vackra ögon!

  1. De har väldigt vackra ögon och allra vackrast är jerseykorna. Jag ville alltid ha en sån ko, men det fick jag ingen. Kram

 7. Hej Ingrid!
  Det här vädret har jag tröttnat rejält på.
  Det regnar och blåser vareviga dag.
  Visst solen lyser också, men rätt som det är så mulnar det och regnet vräker ner. Baxter är blöt och skitig tre gånger per dag och det ser ut därefter i lägenheten.
  Men– på torsdag blir det ändring för då är det fullmåne och även Bengt som Du tidigare skrev om. Nu längtar krupprackarn efter värme. Kram

  1. Jag tror att värmen kommer lagom till Bengt, så ordspråket stämmer nog. Visst vill vi ha lite god värmen nu. Kram

 8. Nu har vi inte känt till varandra så länge, men läser jag här bland dina andra bloggvänner, så förstår jag att du kan en hel del! Helt klart har du god hand med kor och förmodligen med andra djur också!? Trevligt att läsa om den där stunden i ladugården! 🙂
  Kram Gunilla

 9. Tredje gången gillt Ingrid. Jag tycker också om kor men har stor respekt för dem eftersom en folkilsken vit ko ställde till det i min barndom. Den fick bära bjällra för att den skulle höras och när vi hörde den fick vi bråttom värre att sätta oss i säkerhet. Det sades nämligen att den hade stångat ihjäl en kvinna en gång men det vet i sjutton om man ska tro på.
  OK … som du förstår gör jag ett försök att komma igång igen med bloggandet. Det var Skogsnuvan som satte fart på mig och nu måste jag verkligen försöka. Kram på dig /Skatran

  1. Åh så roligt att höra från dig Skatan! Visst ska du blogga igen. Jag kommer genast på återvisit.
   Varm kram!

 10. Fantastiskt med korna! Min man brukade ta hem korna på somrarna hos sin mormor, men en absolut höjdare var när han fick hjälpa en granne där vi bodde förut. Kalven låg fel, så de var tre karlar som till slut fick ut den oskadd, och kon klarade sig också. Då kom han in och var lycklig!

  1. Man är väl aldrig så lycklig som när man räddat ett liv, vare sig det är ett djur- eller människoliv. ♥

 11. Jag misstänker att du har många dolda talanger, plus en del uppenbara.
  Fast jag är född och uppvuxen på en bondgård och varit med många gånger då kor har kalvat har jag aldrig stött på kalvförlamning. Däremot hästförlamning.
  Bra gjort av dig med sprutan, det skulle jag ha gått bet på. Mjölka kor och sköta om dom, gick bra, men så fort de blev sjuka så gick jag min väg. Hade svårt för det. att vara med då veterinär var där.
  Bra att de kommer och kollar ventilation, de skulle behövas att de gjorde här också.
  Ha en finfin tisdag.
  Kram!

  1. Jag är lite småsur på killarna från Bravida, för de har sänkt temperaturen i lägenheten och det gillar jag inte. Nu får jag köra mitt elelement ännu mera och det kostar extra.
   Kram

Kommentarer är stängda.