Gartru gratar ettar Bengt

I dag är det Gertrud som har namnsdag och i Allnakku kan man läsa följande om den här dagen:

Gartru är en gutamålsvariant av Gertrud. Dagen är en märkesdag, mest när det gäller vädret, och Bengt, den 21 mars, finns ofta med. Om det regnar mellan dem, gråter Gartru efter Bengt. Det går över då han kommer.

Om allt stämmer så ska det alltså bli ändring i vädret på torsdag och det kan man verkligen längta efter, för i dag regnar det ordentligt och det blåser hemskt.

Men i dag struntar jag i att det regnar, för i dag har Gertrudsgillet vårens gillesfest och i år blir den på Warfsholms Pensionat, som grundaren till gillet, Willy Wöhler lät bygga 1899.

Autendag innebär att vi serveras tre sorters sill och potatis, Janssons frestelse och omelett med prinskorv och köttbullar. Menyn är densamma som på Wöhlers tid.  Efter maten brukar det bli kaffe och någon god kaka. Klarar vädret upp fram på dagen kanske jag tar en promenad dit, annars får väl Golfen träda i tjänst.

Dagens utmaning från Orsakullan handlar om tv-serier i dag också, men den här gången om någon som man tycker är överreklamerad. Jag instämmer i vad hon själv säger. Jag ser aldrig på de där såporna med olika familjer och vad de håller på med; Parneviks, Wahlgrens, Kardashians och allt vad det heter. Det är fullkomligt ointressant!

Trevlig söndag!

12 reaktioner till “Gartru gratar ettar Bengt

 1. Det låter som ett trevligt program en söndag! Här regnar det även i dag så nu längtar jag verkligen efter ett omslag i vädret…

  Den sortens serier är inget för mig heller.

  Kram och ha en fin söndag!

  1. Det verkar om om det är ruskväder lite överallt. Pratade just med min syster som bor på Lidingö och det är lika eländigt där. Kram

 2. Oj då en av mina systrar heter Gertrud, men kanske skulle ringa och gratta på dan.
  Håller med dig om såna serier. Jag har visserligen sett Parneviks nån gång för et par år sen, men annars ingen.
  Kram

 3. Gertrud är nog inget vanligt namn numera. jag har haft en arbetskamrat, som hette så, men det har nog aldrig varit ett vanligt namn!
  Men Gertrudsgillet hade man gärna gått på; vilken härlig meny! Bara saker jag gillar! Hoppas att du får en trevlig kväll där!
  Här har det varit soligt och fint idag, men det har blåst ganska mycket!
  Må så gott, kram, Monica

  1. När jag skulle iväg till Warfsholmen vräkte regnet ner, så det var inte tal om att gå, utan jag tog bilen. Man som det var så klarnade det upp lite en stund fram mot eftermiddagen och solen kikade in på oss.
   Ha en fin söndagskväll! Kram

 4. Intressant med de där namnen!
  Ja, nu längtar jag efter våren, men ännu mer efter att bli frisk. Tredje dagen nu som det rinner från ögon och näsa, jag nyser och känner mig skral, näsan är sårig…
  Distanskram, den smittar inte 🙂

 5. Det ska visst bli bättre på torsdag! Fast i dag vräkte det ner, och så lite sol, och så nytt störtregn. Det vore rätt skönt med lite mer sol…

 6. Det regnade i stort sett hela vägen mellan Västervik och Alingsås. När jag skulle bära in mina saker tog regnet extra fart och det kändes som att gå genom duschen.
  Kram

  1. Då har ni fått ett ordentligt vårregn i alla fall och det märks att det kommit mycket regn här också senate tiden. Grusvägen ut till Warfsholmen var otroligt sönderkörd och geggig. Kram

Kommentarer är stängda.