Kvinnfålkis dag

Jag har just kommit hem efter en Klinterunda och det var en ganska behagligt promenad, trots blåsten. Solen bröt igenom molnen då och då, omväxlande med några regnstänk. Det kändes som aprilväder!

Det märks på ån, att det regnat en hel del den sista tiden.

I dag är det den Internationella Kvinnodagen, eller Kvinnfålkis dag, som man kan säga på gutamål. På Lind´s växthus har man observerat att det inte finns några statyer av kvinnor på Gotland, så de har gjort en tron klädd med växter och placerat den på Donnersplats och där hoppas de att många kvinnor kommer att sätta sig. I eftermiddag flyttas den till Östercentrum, så att även de som är där får chansen att prova den. Det var ett gott initiativ tycker jag.

På helagotland.se kan man gå in och hylla en eller flera kvinnor som man vill uppmärksamma, känd som okänd! Fram tills nu är det 10 personer som tagit chansen.

Men det finns mycket att göra på Gotland om man känner för att uppmärksamma Kvinnfålkis dag på Gotland. Det finns någonting att göra hela dagen faktiskt, åtminstone om man är i Visby, för här i Klintehamn händer det nog inte så mycket. I alla fall såg jag ingenting på min promenad genom samhället. Jag läste någonstans att man inte skulle säga Grattis den här dagen eller önska Glad Kvinnodag utan i stället säga ”Kampen går vidare”, så då gör jag det.

Kampen går vidare!

11 reaktioner till “Kvinnfålkis dag

 1. Jag har nog inte uppmärksammat att det är kvinnodagen för nu har det vräkt ner 30 cm snö och det är bara ett som gäller. Vare sig man är man eller kvinna så får man kämpa sig fram i snön ända upp till knäna. Såg en afrikansk kvinna som förgäves försökte dra en kundvagn med varor framför sig från affären. Undrar vad hon tänkte och hur hon skulle känna sig i det här klimatet.

 2. Inte heller jag har speciellt uppmärksammat att det är kvinnodagen. Men jag skänker en tanke åt min farmor, som stod på barrikaderna för kvinnors rösträtt långt uppe i Norrland på 1910- och början på 1920-talet! En stark kvinna!
  Här blåser det nästan storm idag, så vi får se om det blir en promenad senare i eftermiddag…
  Ha en skön helg, kram, Monica

  1. Jag pratade med min gode vän Ann-Marie som är i Osby nu och hon sa att det blåste hemskt där. Här är det inte alls farligt ännu.

 3. Jag håller med om att man inte ska säga grattis eller ge blommor till kvinnor i dag. I stället handlar det om jämställdhet och kvinnors villkor och dem förbättras inte av en tulpanbukett!

  Kram och god kväll!

 4. Jag har detta datumet i huvudet sen länge, men inte säger jag grattis, inte.
  Jag har jobbat volontärt och det råkade bli kontakt med två kvinnor. Lämpligt.
  Fredagskram ❤

 5. Ja, kampen går vidare mot ett mer jämställt samhälle – med lika lön för lika arbete t.ex.
  Kram

Kommentarer är stängda.