Därför ogillar jag…

I morse när jag vaknade tyckte jag att solen glimtade till genom springorna i persiennen, men nu är det mulet och regnar lite lätt igen. Igår regnade det i stort sett hela dagen. Jag hade ett ärende till vaktmästarens kontor och genade över gräsmattan och det var så surt så det klafsade om skorna. Jag vet att vi behöver regn, men lite trist är det allt.

Till dagens första utmaning: Orsakullan tycker att vi, den här Kvinnfolksdagen ska skriva om något vi ogillar och varför vi ogillar det. Här kommer något jag verkligen ogillar och det handlar om våra pengar.

Därför ogillar jag… de nya mynten och att bankerna inte hanterar kontanter.

Om vi börjar med de nya mynten, så är en- och tvåkronorna verkligen besvärliga att skilja på. Och de måste  vara av dålig kvalité, för trots att de inte varit i omlopp så länge, så ser en del av dem väldigt missfärgade och fula ut. Jag, som är så gammal så att jag var med på den tiden då det fanns ett- och tvåöringar, upplever de små kopparfärgade mynten som just det och en viss förvirring kan uppstå i min hjärna, när jag står med dem i handen och ska räkna hur mycket pengar jag har. Femkronan och guldtian får dock godkänt.

Sen är det tvåhundringen som också ställer till det, kanske inte för mig personligen, men i min funktion som kassabiträde med en begränsad växelkassa, är den verkligen en stötesten. På Kupan har vi ett anslag om att vi inte växlar in femhundrasedlar, men tvåhundringar kan vi ju knappast neka att ta emot.

Skulle det bli ebb i växelkassan finns det heller ingen bank dit man kan gå och växla, för den enda bank vi har i Klintehamn numera är Handelsbanken och de hanterar inte kontanter. Att Konsum inte vill agera växlingskontor har jag full förståelse för, men ändå hjälper de oss ibland.

Häromdagen fick jag gå till bankomaten och göra fem uttag á 100:-, för att vi var utan växel. Förr kunde man göra ett uttag på 400:- och fick då fyra hundralappar, men det går ju inte i dag, för då får man två tvåhundringar och det är inte till mycket hjälp.

Riksbankschefen Stefan Ingves har flera gånger krävt att bankerna ska få lagstadgad skyldighet att förse allmänheten med kontanter, men han verkar inte lyckas med det konststycket. För föreningslivet innebär det av vi i Klintehamn, måste köra flera mil när vi ska sätta in pengar, trots att vi har en bank på samhället.

Trevlig fredag!

17 reaktioner till “Därför ogillar jag…

 1. Jag håller med dig till fullo. De nya mynten är ett elände att se skillnad på, speciellt som man redan ser dåligt.
  Bankerna som allt mer nekar att beskaffa sig kontanter är ju rent idiotiskt.
  Om dom ändå gör det så måste man betala för deras ”tjänster”, nåt som självklart skulle vara kostnadsfritt.
  Det är ju på våra pengar dom lever, och det väldigt gott dessutom.
  Kram/Kicki

  1. Jag tycker att det måste till en ändring på något sätt. Nu snackar man om e-kronor, men även där ställer man ju stora delar av en hel generation utanför systemet. Kram

 2. Visst är det korkat med de nya pengarna. Det är nästan som om man var i utlandet och stod och tittade på deras pangar, för det är ingen igenkänning alls….åtminstone inte för mig som också minns ett och tvåöringar. Ordet bank borde väl vara synonymt med pengar och allt som hör därtill. Men idag gör de inte skäl för namnet. Ha en fin helg.

 3. Håller också med dig till punkt och pricka! För det första undrar man ju, varför dom över huvud taget ger ut nya mynt, när inte ens bankerna vill ha med dom att göra?
  Nu för tiden använder man ju inte mynt, eller pengar över huvud taget, man betalar med kort eller swishar! Min första lön fick jag som pengar, sedlar och mynt, i ett kuvert varje lördag! Då KÄNDE man att man fått betalt. Nu går pengarna direkt in på kontot och man märker ingenting…
  Och mynten kan jag inte skilja på utan läsglasögon…
  Somligt VAR bättre förr!
  Ha en skön helg, kramar, Monica

  1. Jag har inte heller några pengar, det är bara i föreningssammanhang det behövs. Vi har faktiskt pratat om att skaffa kortläsare eller åtminstone ett swishkonto, men ännu har det inte blivit av.
   Ha en fin helg du också Monica! ♥

 4. Jag tycker faktiskt bra om våra nya mynt och sedlar men jag inser problematiken som finns. Däremot ogillar jag när butiker eller restauranger nekar att ta emot pengar. Jag är förvånad över att det ens är tillåtet…

  Kram

 5. Jag använder inte så mycket kontanta pengar men är ändå tvungen att ha viss del.
  Som kyrkvärd kommer det en hel del varierande och mynten är jobbiga att räkna.
  Som finanssekreterare i Vasa Orden handhas också en del kontanter, samma där, svårt att känna igen mynt.
  Båda ställena har numera swish och det är gudomligt bra.
  Skit att bankerna inte har pengar. Jag vill också kunna ta ut 4 hundralappar ex.vis.
  Så, jag håller med dig, Ingrid! Kram!

 6. Jag tycker inte heller om de nya mynten speciellt inte 1 – 2 kr. Sen kan man ju undra varför vi skulle ha nya mynt när då bankerna inte vill ta dem.
  Ha en skön helg/Laila

 7. Har inte lärt mig de nya mynten ordentlig än, men det beror nog mest på avsaknad av dem – jag använder nästan aldrig kontanter. Uselt är det dock att bankerna inte vill hantera pengar och butiker som inte heller vill ha kontanter – det är ju hur dumt som helst!.

 8. Jag håller med dig. Man vet inte vilka småpengar man har. Ibland behövs ju småpengar. jag har hand om försäljning av fiskekort och där gäller det bara kontanter och folk har ju inte det längre. En del vill ju ha kontanter. Idag är det 15 grader kallt och tre dm snö föll igår så idag blir det att skotta och sopa men solen skiner i alla fall. Ha en bra helg Ingrid.

 9. Många mynt är lika också då det gäller euron, 20 cents och 50 cents mynt.
  Och det där med att bankerna inte längre vill hantera kontanter har ställt till det för många, speciellt för föreningar.
  Kram!

  1. Euromynten är riktigt knepiga och det är nog många turister som gör som Åke gjorde. Halade upp en näve mynt och sen fick den som skulle ha betalningen plocka till sig.
   Kram

Kommentarer är stängda.