Massgaistdagen – Semmeldagen

I dag är det verkligen gaistrit, precis som visan säger. Det har snöat lite i natt och taken är vita och det ligger kvar lite på gräsmattorna också, regnet hänger i luften och det blåser; massgaistn veinar.

I Allnakku kan man läsa: Massgaistnär känd från visan som har samma melodi som ”Vårvindar friska”, och så kan man ju också kalla den pinande blåsten i mars månad.

Här kommer en vers av visan för de som vill prova på gutamålet, försök nu att sjunga den. Jag har gjort ett försök och det är märkligt så tungan kan bete sig är man ska få till gutamålsorden:

Massgaisten veinar, slängar u peinar, augu u åiuru fullä me snoi.
Kyldi i teiar, hatar u kleiar, leiktonna värkar, dei modar toi.
Nasar jär raudä, oirsnapar bla.
Fingrar jär steiv, fast hanklar jär pa.
Vaim kund nå ane,
att en sleik mane,
dei skudde blei av mass?

Förutom Massgaistdagen är det också Semmeldagen, men den ber jag att få återkomma till senare i dag, för jag ska till Kupan i eftermiddag och där lär vi nog få jobb med att tillverka semlor i dag.

Nu ska jag gå och ta hand om en liten strykhög!

Ha en fin tisdag!

 

9 reaktioner till “Massgaistdagen – Semmeldagen

 1. Det är nästan som ett helt främmande språk. Jag tycker inte det är så svårt att förstå när en från Gotland pratar, men personen kanske inte använder så många dialektala ord för min skull. Stavningen är för mig rena grekiskan. Kram

  1. Jag kan inte tala gutamål, men visst är det som ett annat språk. Vi har ett gutamålsgille som arbetar för att språket ska finnas kvar, för det är inte så många som kan det längre.
   Kram

 2. Gutamål är verkligen som ett helt annat språk men jag gillar det och uppskattar när du ger exempel.
  Kanske ska jag överraska Husse med en fastlagsbulle i dag…

  Kram och ha en fin tisdag!

 3. Tungvrickning verkligen
  Kläck fettisdag på dig
  Kläck har att göra med att det skulle vara bra skid eller sparkföre
  Jag växte upp i Västerbottens fjällvärld

 4. Gutamål är inte lätt men jag tycker om våra olika dialekter. Kommer från Skåne och den dialekten gillas inte.
  Det blir en fastlagsbulle = semla
  Ha en trevlig dag

  1. Det finns många svåra mål, men vi förstår nog varandra ganska bra, både skåningar och gotlänningar. Ha en fin dag själv!

 5. Haha, jag försökte sjunga på gotländska och faktiskt: Jag tyckte att jag förstod det mesta! ”leiktonna”= liktornarna? ”oirsnapar=örsnibbar ”augu u åiuru fullä me snoi”=ögon och öron fulla med snö?
  Jättekul med dialekter och gotländskan låter ju så hemtrevlig precis som göteborgskan och norrländskan, tycker jag! Skånskan har ju inte så gott rykte, men den skiljer sig ju väldigt på olika håll i Skåne och en del skånska är rätt så fin, faktiskt!
  Hoppas att du får en bra dag på Kupan!
  Kramar, Monica

Kommentarer är stängda.