Kroppisar o Fototriss

Söndag morgon och i dag tänker vi gå händelserna i förväg. I morgon är det enligt Allnakku kruppkaksmåndagen, men Eva var ytterst tveksam till kroppkakor på en måndag, så det får bli i dag i stället. Då är dessutom Gaetano hemma på Stenstugu över helgen, så då får han också smörja kråset. Vädret inbjuder inte direkt till några uteaktiviteter, så kökskommendering passar bra.

Kruppkaksmåndagen kallas dagen före fettisdagen. Gotländska kroppkakor görs på kokt potatis och fylls med stekt fläsk, lök och kryddpeppar. De öländska däremot innehåller råriven potatis och rått fläsk och måste kokas länge. Ofyllda kroppkakor är blinninggar.

Iss pärar har vörr odle pa oe åien, Gotland. Di har växe si goe u stäure ei kalkjårdi undar sommarsoli!

Nu har jag skalat 4 kg av ”iss pärar” och satt dem på kokning och så fort de är färdiga ska de pressas, så att moset blir riktigt kallt tills det ska göras en kroppkaksdeg av det.

Veckans Fototriss:

När jag startade upp den här bloggen var jag till en början inte helt nöjd med den, men jag hittar fler och fler funktioner som jag tycker om. Alla barn i början heter det ju och det är nog så sant.

Här har jag
gjort ett galleri av tre bilder, som ska illustrera bokstaven F, det är nämligen temat i den här Veckans fototriss.  Kan du inte komma på vad bilderna föreställer är det bara att klicka på dem, så får de se dem i större format med beskrivande text och allt.

 

#fototriss_F

Trevlig söndag!

19 reaktioner till “Kroppisar o Fototriss

 1. Fjäril, Fastlagsbulle och Fikus? Alltid kul med gåtor och tävlingar! Och jag tror att jag förstod texten under bilden utom just ordet ”iss”.
  Kroppkakor har har jag inte ätit sedan mitt första jobb, som var i Sölvesborg. Där valde jag kroppkakor på en restaurang och fick sådana, men fyllda med ansjovis och lök!!! Det var INTE gott. Hemma i mitt föräldrahem gjorde pappa gotländska kroppkakor ibland och dom var jättegoda! Nästa dag delades dom och stektes och var ännu godare! Lycka till med dina, dom blir säkert urgoda!
  Lite gråmulet här idag, men 7 grader varmt.
  Ha en fin söndag, kramar, Monica

 2. Iss = De här, gutamålet är lite mystiskt ibland.
  Jag håller med dig, stekta dagen efter är nästan godare än nykokta. Jag hoppas att det blir några över i kväll, så att jag kan få bunkra upp lite i frysen, men det är tveksamt. Gossarna äter hur många som helst.
  Kram

 3. Så trevligt att du börjar känna dig hemma i bloggen. Jag tycker att WP är väldigt bra men jag är ju van 😉 Kan tänka mig att dagens middag blir uppskattad!

  Kram och ha en härlig söndag 😀

  1. Jag bloggade ju med wordpress förut, men på egen domän och det var något helt annat. Där var man mycket friare att utforma bloggen efter eget tycke. Nu är det mera styrt och vill man t ex använda tillägg måste man betala och det jag inte lust till. Reklamen har jag betalat för att få bort och det räcker.
   Kram

 4. Kroppkakor … mums! Nu har jag nog aldrig smakat gotländska, men öländska är goda. min svärmor gjorde något som kallas potatisklimp – råriven potatis blandat med mjöl som kokades och serverades med fläsket bredvid – de var också väldigt goda att dela och steka dagen efter 🙂
  Jag gillar WP, men det tar ett tag innan man kommer in i det …
  Fototriss – så trevligt! Är det någon utmaning du är med i? Jag vet att det fann en för flera år sedan … kul idé i alla fall!
  Ha en bra dag Ingrid!
  Kram

  1. Jag var med i Fototriss i flera år, men sedan la Helen över den på Instragram och då följde jag inte med. Nu använder jag bara hennes teman för att få lite inspiration.
   Ha det så gott själv!
   Kram

 5. Trots att min pappa var tokig i kroppkakor (den gotländska varianten) och mamma gjorde det ganska ofta, så har jag konstigt nog inte gjort den en enda gång. Men nu så ska jag försöka, så nu tänkte jag be dig att publicera dit exakta recept – för vad jag kom ihåg (det var länge sen jag såg dom göras) så ska det vara mjöl och kanske ägg tillsammans med potatisen!? Sen ska dom försiktigt läggas ner i en stor kastrull med saltat kokande vatten och så koka tills dom flyter upp…..eller var det tvärtom. Dom flöt först och sjönk när dom var klara!? Och så skulle det vara mycket fyllning i dom och serveras med skirat smör.
  Du ser att jag behöver hjälp….. 🙂
  KRAM/Susie

  1. till 1 kg potatis tar jag 1 ägg och 2½ dl mjöl. Degen ska arbetas ihop snabbt. Knådar man den för länge blir det segt och klistrigt. När man lägger i dem sjunker de till botten och efter att de kommit upp låter jag dem koka i 5 min, se är det klart.
   Vi har lingonsylt, smält smör och så gör jag en vit sås med mycket kryddpeppar i på fyllningen som blir över.
   Lycka till!

   1. I veckan ska jag försöka göra kroppisar, men jag frågade Rolle om han ville ha det men han verkade inte så intresserad. Han sa att han inte gillade det som barn och förmodligen inte skulle gilla det nu heller.
    Men…jag tror bara att det beror på att hans mamma vara dålig på att laga mat, så hennes var nog inte å goda!
    KRAM och TACK/Susie

 6. Fototriss hade jag nästan glömt bort – hinner inte med allt 🙂
  Jag har inte tagit den nya redigeraren i användning i WordPress, men borde kanske göra det…
  Ofta är det bara så att det man vant sig vid känns säkrast o bäst 🙂

  1. Jag har testa båda och jag vet inte riktigt vilken jag gillar bäst….
   På SPF´s hemsida som jag också uppdaterar finns samma system med block och jag är inte riktigt överens med det.
   Kram

Kommentarer är stängda.