Kerlaiksdagen

I dag är det mulet och grått igen, men gårdagen var helt underbar. Vårkänslorna fick sig en riktig push och jag utnyttjade verkligen det fina vädret. På förmiddagen gick jag ut på en promenad och efter lunch var jag ute och räfsade bort spåren av snöhögarna på framsidan och jag var minsann inte ensam om att göra det. Vaktmästaren höll på ute han också. När jag var klar med det åkte jag en vända till Hemse på torra och fina vägar.  Jag känner ett visst behov av att få handla i en ICA-butik ibland och jag är inte ensam om att åka till Högbyhallen och shoppa. Igår stötte jag på tre klintebor.

Alla Hjärtans Dag – Valentins dag – Kerlaiksdagen, kärt barn har många namn, men vi har just inte brukat fira dagen på något särskilt sätt. Jag vet att Kupan serverar vaniljhjärtan i dag, något som jag inte alls uppskattar. Vaniljhjärtana alltså, inte initiativet att ha det med i sortimentet den här dagen. 😉

Här kommer en liten Allahjärtansdagshistoria som jag har berättat många gånger, så de som läst den förut kan lugnt hoppa över det här stycket:

Vi var ju väldigt förtjusta i godis både Åke och jag och för många år sedan köpte jag en ask geléhjärtan till Åke dagen före ”Alla Hjärtans Dag”. Jag smugglade upp den i sovrummet och gömde den under min säng, för att ha den i beredskap på morgonen. Klockan ringde tidigt som vanligt, jag tände min sänglampa och knäppte av väckarklockan och sedan böjde jag mig ner för att plocka upp min överraskning.  Just när jag böjer mig ner, ser jag i ögonvrån hur Åke göra precis samma manöver och upp kommer vi båda två med varsin ask geléhjärtan. Det måste ha sett otroligt komiskt ut och jag kan inte låta bli att tänka på det varje år den 14 februari.

IMAG0046
Alla hjärtans dag på Valentins namnsdag är ju ett nytt, importerat påfund. Men tanken är fin, och kärleken, kerlaiken, behövs alla dagar.

 

 

24 reaktioner till “Kerlaiksdagen

 1. Men så gulligt, det där med gelehjärtan alltså. Här kommer det nog varken rosor eller gelehjärtan men helt oförhappandes kom Kinabrors son med familj redan igår kväll och dom skulle inte komma förrän till helgen. Nu ska jag be barnen att hjälpa mig klä av julgranen för den börjar barra lite grann och det är alltid bra att ha sällskap när man ska plocka ner alla grejorna. Önskar dig en härlig dag och skickar alla mina varma tankar till dig. Kram

 2. Har du ännu granen kvar?? Du kan verkligen konsten att sköta den. Det måste ju var jätteroligt för barnen att hjälpa til den det.
  Varm kram till dig! ♥

 3. Vilken underbart gullig historia, som säger en massa om hur ni kände för varandra! 🙂 Själva fuskade vi och började redan igår med att äta upp en hel hjärtformad chokladask med ”kulor” från Lindts. Vi är normalt inte alls godisätare, men just dom här ”kulorna” av alla olika smaker är otroligt goda. Alldeles för goda faktiskt…..det var så man nästan fick avsmak för choklad. Fast det har gått över idag!
  Jag hoppas att jag numera står med som följare hos dig. Jag har försökt gå in tidigare under några dagar, men då hamnat på nån sida som du tydligen testade med först. Det stod att den var nedlagd….. 😦

  KRAM/Susie

  1. Jag ser att du är följare nu. Tack för det! ♥ Jag har fixat och trixat lite fram och tillbaka, så det är möjligt att det finns en nedlagd sida. Jag tycker att wordpress.com är lite knepigt, men jag gillar ju utmaningar.
   Kram

 4. När jag ska gå in på din sida genom att klicka på din bild hos mig under följare, då kommer jag till ingridlevan och då kommer jag inte vidare!? Däremot om jag går in på ingrids.home.blog dår är det inga problem!
  Susie

   1. 2009 testade jag wordpress.com och startade en blogg, som jag sedan la ner omgående. Att den adressen låg kvar tänkte jag inte på. Men nu ska det vara fixat. Tack för att du sa till!
    Kram

 5. Det är verkligen ett minne värt att tänka på ibland, när ni böjde er ner för att plocka upp geléhjärtanen på samma gång! Såå fint!
  Vi firar inte heller Alla hjärtans dag, men det händer att maken kommer hem med en bukett…
  Vi har också lite gråväder idag efter en dag med strålande sol igår. Och jag har lite träningsvärk efter att ha varit ute i trädgården och plockat nerblåsta björkkvistar…
  Ha en fin dag, kram, Monica

  1. Vi börjar nog komma i den åldern när man får träningsvärk så fort man gör något utöver det vanliga. ♥
   Hoppas att det går fort över och att du får en fin dag!
   Kram

 6. Alla hjärtans dag pratades det om redan när jag var barn så det kan inte vara en alldeles nyimporterad högtid. Men den tilltagande kommersialiseringen är irriterande. Igår fick jag massor av sms om reapriser för att fira dagen före Alla hjärtans dag. Måste man verkligen shoppa hela tiden? Samtidigt som planeten håller på att förgås.
  Vaniljhjärtan är något jag uppskattar. Men jag tror knappast att jag får några sådana idag. Men jag såg att ICA hade bunkrat upp rejält med dylika igår.
  Önskar dig en bra dag både på Kupan och i övrigt.
  Kram

  PS Vid en wikipediakontroll ser jag att 1956 införde NK Alla hjärtans dag och att firandet sedan tog fart under 1960-talet. DS

  1. Jag har varit uppe och hälsat på Åke och när jag kom därifrån åkte jag in på Kupan och fikade, men jag valde en bit äppelpaj i stället för vaniljhjärta.
   Kram

 7. Vilket trevligt minne med geléhjärtanen.
  Här blir det varken hjärtan eller annat godis, i alla fall inte idag då vi har en 5-2dag.
  Kram/Kicki

 8. Vilken härlig historia du berättar om geléhjärtan. Det måste ha sett mycket roligt ut. Båda två samtidigt och förmodligen såg ni lika förvånade ut, bägge två.
  Roligt namn på Gotländska som Alla Hjärtans Dag har. Det ordet har jag inte hört förut fast jag har en väninna som är född på Gotland. Ska kanske fråga henne, Hon flyttade därifrån som ung, omkring 25 år, gissar jag.
  Jaha, så nu har du ingen snö kvar, kanske skönt. Här har vi lite is och snöhögar kvar.
  Trevlig fortsättning på dag.
  Kram!

  1. Tack wiolettan! Visst är det ett fint gotländskt ord. Kerlaiken ska vi vara rädda om, det är du och din Mysing ett bra exempel på.
   Kram ♥

 9. Tycker inte heller om vaniljhjärtan, smakar nästan ingenting.
  Vi tog en tur till Ikea idag, bunkrade ”stearinvaror” . Och så hade dom fina priser på gröna växter så nu har vi amplar i båda sovrumsfönstren!

  Önskar dig en fortsatt fin Valentin 😍😘😍

 10. Rart med geléhjärtana.
  Här blev det varken såna eller nåt annat, för vi hade en 5-2 dag.
  Kram

Kommentarsfältet är stängt.