Pennor – Vårtecken

Jag är faktiskt så gammal, att jag var med på den tiden när man fick lära sig skriva med bläckpenna, som doppades i en liten glasflaska med bläck. Man började givetvis med blyertspenna, men sen var det dags för den där bläckpennan. Det var en konst att få lagom mycket bläck på stiftet, så att det inte blev en plump på pappret.

pennaMen så en dag fick jag en reservoarpenna av pappa och jag har för mig att det var en Parker. Det var inte så många som hade en så fin penna och jag var väldigt stolt över den.

Jag hade faktiskt inte en aning om att den här typen av pennor fortfarande finns kvar. I min enfald trodde jag att kulspetspennor helt tagit över, men när jag tänker efter så borde jag begripa, att alla viktiga dokument världen över givetvis måste signeras med en ”riktig” penna.

IMAG0045Min älsklingspenna från den tiden jag jobbade på Payex har jag fortfarande kvar. Det är en helt vanlig kulspetspenna, en Ballograf och nåde den som försökte låna den utan tillstånd. För säkerhets skull satte jag en lapp runt den med min signatur ILE och lappen sitter ännu kvar. Stiftet är givetvis bytt ett antal gånger, för det är ju cirka 25 år sedan jag fick den, men på den tiden hände det att det gick ut ett ”all-anrop” i företaget. ”Vem har ILE-pennan?”

Jag måste rapportera ett vårtecken också. Igår eftermiddag, när vi hade stängt och räknat kassan på Kupan, var det för första gången i år ännu ljust. Innan jag hunnit hem hade det väl börjat skymma en aning, men det var i alla fall inte mörkt. Det var soligt och fint hela dagen och det gjorde väl sitt till, men ändå….

Och solen lyser i dag också!

15 reaktioner till “Pennor – Vårtecken

 1. Har man hittat en favoritpenna så har man och då håller man hårt i den! Måste säga att det är imponerande att du har den kvar!

  Sådana upptäckter är en härlig bekräftelse på att våren faktiskt är på väg.

  Kram och ha en fin onsdag!

 2. Där har vi en likhet till: Jag har också lärt mig skriva med en bläckpenna, som man doppade i bläck. Grönt träskaft och så ett metallstift, som efter en tids användning spretade, så att man fick byta ut det. Härlig nostalgitripp fick jag nu!
  Men någon älsklings kulspetspenna har jag inte haft. Finns det fortfarande lösa stift att köpa?
  Ja ljuset är ett pålitligt vårtecken och så skönt!
  Ha en riktigt fin dag, kramar, Monica

  1. Det går bra att få tag i stift. Jag antar att det är standardstift till Ballografpennorna.
   Det är härligt är ljuset kommer tillbaka. Man får energi. ♥
   Kram

 3. Tack för dina nostalgiska ihågkommanden. Jag har faktiskt också skrivit med bläckpenna. I syslöjden fick man sy sitt eget ”läskpapper” en rundel i flera lager tyg.
  Jag har också haft en favvopenna en Parker Jotter och det var viktigt att patronerna skulle ge supertunn skrift.
  Visst märker man tydligt ljuset nu, det är så härligt.
  Sol och +4 grader idag.

 4. Jag som är vänsterhänt hade besvär med bläckpennan. Jag lade handen och suddade ut innan jag lärde mig att använda papperet som sög åt sig och att hålla armen högt men det gick till slut men visst var det toppen när man fick en vanlig kulspetspenna. Tänk att de unga nu slipper det och dom skriver väl inte ens för hand längre. Idag är det tö här tack och lov men stormar hemskt så det var lite jobbigt med hundpromenaden i alla fall. Lite synd är det om Kinabrors son och familj som tänkt vara i snön men inte går den bort helt till helgen i alla fall. Om inte annat kan dom bygga snöhyddor och snögubbar

  1. Det måste verkligen varit knepigt att skriva med vänster hand på den tiden man använde bläckpennor. Läskpapper minns jag också minsann!
   Hoppas att Kinabror och hans familj får en trevlig vistelse vad det än blir för väder. De får ju i alla fall träffa dig. 😉
   Kram

 5. Visst har även jag skrivit med bläckpenna. Men kulspets var nog det som gällde mest. Haft många Ballograf och även en Parker. Tror tyvärr den förkommit. Eller så dyker den upp med tiden i någon låda.

  Nu är det kväll, på tröskeln till natt, och jag önskar dig en god sömn och vackra drömmar.
  Kram

 6. Vilken nostalgitripp! Jag minns också bläckpennorna som man tvingades skriva välskrivning med i skolan. Ibland hade man lyckats skriva så fint och när man då la läskpappret över så rörde sig pappret lite och det blev suddigt. Då var det till att börja om på nytt. Kram

Kommentarsfältet är stängt.