Kalldassar och flyghistoria

Det är mulet i dag och det har regnat en hel del i natt. Det syntes om inte annat så på den dagens GA, som ser ut att ha varit ordentligt blöt. Dessutom så har i stort sett alla snö försvunnit. Det är bara lite rester kvar av de största högarna.

Eva tittade in på förmiddagen och när vi suttit och pratat en stund, åkte vi på Konsum och handlade. När vi gick ut till bilen fick jag se, att bland nedfallna skal och frön från fågelmataren hos grannen, tittar snödropparna upp.

Snödroppar heter Kalldassar på gutamål, det fick jag lära mig hos Bosse Lidén. Själv hade jag aldrig hört det ordet, men det är säkert rätt. Möjligen kan det vara så att uttrycket kommer från Fårö.

Till något helt annat:

Lena i Wales har ett intressant inlägg i dag, som handlar om Malagas Flygmuseum och det fick mig helt osökt att tänka på hur spännande jag tyckte det var att få flyga när jag var barn.

Första året jag gick på läroverket i Visby var jag inackorderad och det hände att jag och en kompis cyklade ut till Visby flygplats och satte oss där i caféet och tittade på flygen som kom och gick och försökte se ut som om vi också skulle ut och resa.

Mamma var från Stockholm, så vi var där ibland och hälsade på släkten och oftast åkte vi båt, men ibland lyxade vi till det och flög till Bromma. Det var stort! I avgångshallen fanns en automat, där man kunde köpa en extra livförsäkring, som gällde bara för den speciella resan. Jag kommer ihåg en gång när  mamma köpte en sån där försäkring och det gjorde mig lite orolig. Var vi verkligen så illa ute? Spännande var det i alla fall.

Trevlig lördag!

6 reaktioner till “Kalldassar och flyghistoria

  1. Då har vi något gemensamt. Jag läste också om flygfältet och jag älskar att flyga och sitta och känna kaffelukten och se molnen och när man går genom molnen och kommer upp i solljuset. Det är en speciell känsla. Nu är det 10 år sedan jag flög sist. Tänk så tiden går och jag undrar ibland om jag aldrig mer får flyga. Här är det minsann inga snödroppar men en meter snö är det och det snöar och snöar och jag hoppas komma iväg på 60-årskalas men om jag kommer iväg för snön vete gudarna

  2. Jag älskade också flygplatser så nästan varje söndag körde min pappa och jag till Bulltofta som låg inne i Malmö och tittade på planen. Men så ansågs platsen olämplig eftersom det fanns villabebyggelse ett stenkast bort och Sturup byggdes. När jag var fyra år flög vi från Bulltofta till Kastrup bara för att jag skulle få flyga. Ett under att man han lyfta och landa med tanke på den korta sträckan…Kram och ha en härlig lördag!

Kommentarer är stängda.