Triddagen eller…..

….Tredjedag jul är det i dag och gråvädret är tillbaka, men ännu är det milt med runt +5º. Många har nog tagit ett par extra lediga dagar, för den här julen är verkligen ”arbetarnas jul”.  Jag har ju varit dagledig länge nu, men när jag jobbade som anställd, brukade jag alltid arbeta i mellandagarna, eftersom jag inte hade några småbarn på de tiden och det var rätt trevligt att jobba då, för även på arbetsplatsen fanns helgkänslan just i juletid.

I helagotland.se kan man läsa en artikel i dag med rubriken  Vintern då Gotland hölls i ett köldgrepp Vintern det gäller var 1987 och det året skulle jag söka arbete efter att ha pluggat ekonomi tre terminer på Komvux. Vi avslutade utbildning med höstterminen 1986 och jag förstod, att nu gällde det att komma ut i arbetslivet illa kvickt, om jag skulle få någon anställning. Jag insåg att en 47-årig före detta bondmora, som inte varit ute på arbetsmarknaden på 25 år, nog inte var så attraktiv precis.

En av mina kurskamrater hade en pappa som drev en redovisningsbyrå i Burgsvik på södra Gotland och hon tipsade mig om att han behövde hjälp när det blev deklarationstider. Jag kontaktade honom och vi kom överens om att träffas. Det är ju lite dryg 4 mil att köra till Burgsvik, det gick ingen buss och vi hade bara en bil, men jag ville trots det göra ett försök. Glad i hågen körde jag dit för att presentera mig. Solen sken, vägen var perfekt – det var väl ingen konst att köra till Burgsvik! Vi kom överens om att jag skulle börja den 12 januari.

I januari 1987 fick vi en riktigt vargavinter. Det var hemskt kallt och det kom massor av snö och dessutom blåste det. 9 januari var det -15º och snöstorm och så fortsatte det dag efter dag. Skolorna var stängda i flera dagar och på Stenstugu kämpade Åke med snöröjning. Vi behövde åka på banken en dag och de blev väldigt förvånade när de fick se oss och frågade om vi åkt skidor till Klintehamn, för de hade hört att vägarna var avstängda.

Måndagen den 12 januari var läget oförändrat och jag skulle till Burgsvik! Och jag försökte, men efter någon mil fick jag ge upp och vände hem igen. Jag vågade helt enkelt inte fortsätta. Det var bara att ringa till min nya arbetsgivare och han var förstående och tyckte att jag varit klok. Lika illa var det på tisdagen, men onsdagen den 14 januari lyckades jag ta mig ut till Burgsvik för första gången sedan intervjun. Sedan blev vädret mera normalt och det var bara en gång till i slutet av januari,  som jag stannade hemma på grund av snöstorm.

Nu blev jag ändå inte så långvarig på min nya arbetsplats och inte fick jag vara med om någon deklarationssäsong,  för tisdagen den 21 april 1987 började jag en ny anställning på Mälarskog i Klintehamn, men det är en annan historia……

Ha en skön tredjedag jul!

8 reaktioner till “Triddagen eller…..

  1. Det er så trivelig å lese om slike tilbakeblikk i livet. Hvor tilfeldig ting ser ut til å havne ut og at alt løser seg til noe spennende etterhvert. Nye jobber er alltid spennende, noen ganger utvikler de seg ikke som vi har tenkt oss og vi finner noe nytt isteden. I 1987 gikk jeg ennå på skole og hvordan været var kan jeg ikke si jeg husker. Men når man har noen hendelser en kan knytte sammen så husker man både årstall og datoer mange år etterpå.

  2. Jag misstänker att det var kallt och mycket snö i Norge också. Jag har fört dagbok i många år, så det var bara att plocka fram den när jag fick se artikeln i helagotland.se.Ha en god fortsättning på helgerna och tack för din kommentar!♥

  3. Jag kommer inte ihåg någon speciell vargavinter, men jag har varit med om sådana. Minnena kommer nu flygande men jag ska inte skriva ner. Jag fick lite lagom snö i Örebro, här i Lidköping är grönt som en höstdag och regnet smattrar.Kvällskram!

  4. Men det minns jag att det var väldigt kallt det året. Äldsta fröken föddes den 13:e mars och då fick man åka bandvagn till BB i Ystad.Så nog var det kallt alltid!Kram och god kväll!

  5. Vi får väl hoppas att det inte blir en sådan vinter som 1987 i år! Nu har vi ju visserligen inga jobb att köra till, men ibland måste man ju kör bil.Roligt var det att läsa om din första anställning!Kram, Monica

  6. Jag åker gärna buss om det går, speciellt på vintern när det är halt. Vi får hoppas att det en skaplig vinter.Kram

Kommentarer är stängda.