Jag missade ju….

…att det är den Tobaksfria veckan startar i dag. Sedan i mitten av 70-talet har vecka 47 varit den Tobaksfria veckan. Den är en del av det nationella arbetet Tobacco Endgame – ett rökfritt Sverige 2025 och ett tema i år är en tobaksfri skoltid.

Nog vore det önskvärt, men jag tror att det är en utopi, för när man ser sig omkring röks det lite varstans och i alla åldersgrupper och även om man jobbar just för en tobaksfri skoltid, så är det många unga som röker. Jag har väldigt svårt att tro att vi om 7 år har ett rökfritt Sverige.
 
Jag ska inte förhäva mig, för jag började röka när jag var 13 år. Jag gick på läroverket och var inackorderad i Visby och på vägen till skolan låg det en kiosk där man kunde få köpa cigaretter per st och få dem i en liten påse. Där hamnade en del av mina veckopengar. När jag sedan var 15 fick jag röka hemma, med viss tvekan visserligen, men det viktigaste var att man inte fick stå ute på gatan och röka. Det skulle liksom ske i smyg inomhus, så lite fel var det tydligen i alla fall.

När våra äldsta barn var små rökte vi, både Åke och jag och de flesta i vårt umgänge också. Begreppet passiv rökning fanns inte då, men det var precis det vi utsatte våra barn för. På den tiden var det de som inte tyckte om rökning, som fick dra sig undan. Hemmen pryddes med fiffiga cigarettändare och vackra askkoppar och man hade fina askar på soffbordet där man förvarade cigaretterna. Jag fick ett silveretui av Åke i present där jag kunde ha mina cigaretter.

I mitten på 60-talet, började man bli mer medveten och nu var det rökarna som fick gå ut och det var inte ok att röka överallt. När jag blev gravid med Eva och Bo och under tiden jag ammade dem rökte jag inte, så mycket vett hade jag i alla fall, men så fort den perioden var över började jag igen. Annat var det när jag blev gravid med Krister 1972, då slutade jag röka för gott och har inte tagit ett enda bloss sedan dess  och Åke slutade ett år senare.

Nog är det konstigt att vi är så självdestruktiva att många av oss förgiftar våra kroppar med en massa knark, sprit och tobak. För att inte tala om matmissbruk som gör att vi äter ihjäl oss. Lever vi så miserabla liv att vi ständigt måste få någon typ av tröst?

Förresten läste jag någonstans, att om kaffet vore en nyhet i Sverige i dag, skulle det säkert förbjudas. Tänk så uppiggad man blir av koffeinet! Hur skulle det gå då? Sverige utan fikapauser – Det är väl ändå ganska otänkbart!

Trevlig kväll!

8 reaktioner till “Jag missade ju….

  1. Jag började röka när jag var femton men är rökfri sedan många år tillbaka vilket känns skönt. En last mindre och en del sparade pengar om inte annat ;-)Kram och god kväll!

  2. Även jag är en före detta rökare och vi rökte båda hemma när våra barn var små. Man begrep inte bättre, någon annan förklaring har jag inte. Vi slutade samtidigt, men inte förrän 2006 och då hade vi bara rökt utomhus sista åren. Jaja, bättre sent än aldrig…Kram till dig!Monica

  3. Jag är en gammal sparsam rökare. Slutade för 200 år sen, känns det som. Inga problem med detta. Dock födde jag 1980 en flicka som ej tålde rök. Men det hade inte med föräldrars rökning att göra.Ha det gott, kram, Gerd

  4. Jag har aldrig själv rökt och Göran slutade när han var 20 så det är många år sen det luktade rök här. Det värsta tycker jag är när jag ser alla ungdomar som röker. Så trist att de redan börjar undergräva sin hälsa. Jag förstår egentligen inte varför någon börjar röka idag när vi alla känner till vilka risker det finns. Kram

  5. Ungdomar har revolterat i all tid och rökningen är nog en sån grej. Man ska visa sig självständig och tuff och så är det ju grupptrycket förstås….Kram

Kommentarer är stängda.